”Stoppa IPRED” eller ”Hur en grupp okunniga människor stället sig frågan om du fildelar?”

11 november, 2008 at 12:47 (Politik)

Ja, jag fildelar, men nej, jag delar inte ut några filer som jag inte har rätt att dela ut. Eller, ja jag fildelar ibland men just nu så sitter jag i skolan och där har de förbjudit användandet av P2P-program. Men att jag, liksom många andra, fildelar är varken frågan eller problemet.

Att diskutera fildelningslagstiftning är väldigt svårt. Vad man än tycker så trampar man någon på fötterna och vad man än säger så kommer någon ha femtioelva känslomässiga åsikter som de försöker kontra med. Det enda alla är överens om är att fildelning sker och att den fildelning som sker skadar vissa delar av musik-, film-, mjukvaru-, och spelbranschen. Men är det så dåligt?

Jag är för fildelning. Jag tillhör den generation som växte upp med DC++, Napster och Kazaa, gick på gymnasiet när MP3-spelarna slog igenom och hade ett ICQ-nummer på åtta siffror. Även om jag kan se vilken effekt fildelningen får på vissa företag så kan jag inte kritisera den. Fildelning är framtiden, och framtiden är nu.

Mjukvaru- och spelföretagen har lärt sig sin läxa. Numera måste du autensiera din licens för Windows XP, installerar du spel så kollar de löpande ditt serienummer mot spelföretagens server och du behöver ha en riktig programvara för att kunna göra vitala uppdateringar. Onlinesamhället hittar genvägar, sätt att klara sig ändå, men när det blir tillräckligt omständigt så slutar folk att ”fuska”. Det är betydligt enklare att betala SEK 1300 för en genuin kopia av Windows XP än att ominstallera datorn varje gång det kommer en ny uppdatering och allt fler tycker inte att besväret är värt besparingen.

Men om nu mjukvaru- och spelföretagen klarar sig så bra, hur är det då med alla stackars artister? Fildelningskritikerna hävdar att när du laddar ner den där låten du tycker om så köper du inte deras skiva och de förlorar intäkter, men hur är det egentligen? Priset att framställa en skiva (hyra studio, betala personal samt trycka och distribuera skivor) sjunker hela tiden. Dessutom får artisten inte så stor del av kakan. Av de SEK ~170 du ofta betalar för en skiva går en guldtia till artisten och produktionen, resten hamnar i skivbolagens fickor. Istället tjänar artisterna sina inkomster på föreställningar och kringförsäljning. Visst är det jobbigt att man inte längre kan skriva en bra låt och sedan leva på royalties, men det är inte synd om artisterna.

De stora förlorarna är de dåliga producenterna inom musik- och filmbranschen. Idag går folk på bio för att se bra filmer, många har bra hemmabioanläggningar vilket gör att man hyr filmer istället för att ladda ner därför att kopiorna på nätet inte har tillräckligt bra kvalitet och man köper CD-skivor som är bra. Det visar sig till och med att folk som fildelar går oftare på bio och köper fler CD-skivor än andra. Däremot går det inte längre att sälja en massa skräp längre. Numera kan man prova hela CD:n då en massa material blivit lättillgängligt (genom thepiratebay, youtube etc) samtidigt som kostnaden att prova på gått mot noll. Denna kombination har höjt kraven för när vi är villiga att betala för musiken och filmerna och gör att vi inte längre köper en CD-skiva för SEK ~170 om vi bara gillar två låtar på den eller hyr en film som vi inte vet är bra. Vi har blivit mer kräsna än tidigare.

Likt de elektriska kylskåpen konkurrerade ut isleverantörerna därför att de inte kunde anpassa sig så kommer fildelningen att konkurrera ut de dåliga musik- och filmproducenterna.

2 kommentarer

 1. Donsan said,

  Hej Charlie

  Du kan vara lungn – trots 10 år av ”illegal fildelning” har INGEN fildelningskritiker någonsin lyckats att presentera hållbara bevis för att ”illegal fildelning”:

  skadar samhället eller är ett hot mot det
  skadar upphovsmäns inkomster
  skadar svenska företag
  skadar den svenska filmindustrin eller biografbeståndet
  utarmar kulturen
  skadar något eller någon överhuvudtaget

  Det finns absolut INGA rapporter eller forskningsresultat som kan stodja åsikten att ”illegal fildelning” skadar – tvärtom – all tillgänglig forskning pekar åt ett helt annat håll

 2. Charlie said,

  Jo, jag har lite den känslan också, att även om IPRED införs så kommer det vara ett slag i luften och några väldigt tekniskt kunniga personer kommer skapa ett nytt system likt de vi har nu för att ladda ner fast med högre säkerhet. Jag är bara rädd över att ett antal inkompetenta politiker i båda läger sitter i knät på skiv- och filmindustrin och inte lyssnar till det sunda förnuft som borde genomspira diskussionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: