Att vinna eller förlora.

26 november, 2008 at 02:44 (Politik)

Vad vill du allra mest, att du skall få mer eller att du skall få mindre? Bryter man ner politik till dess allra minsta beståndsdel så landar man vid den här frågan, den stora frågan om tillväxt. Desto bättre förutsättningar för tillväxt, desto mer blir det att dela på, och desto lägre skatter och högre incitament till att skapa tillväxt desto bättre förutsättningar.

Frågan kom återigen i fokus i Skattebetalarnas tidning Sunt Förnuft där ledaren fokuserade på värnskatt eller ”rättvis” beskattning.

Och varför inför vi inte en platt skatt? Det skulle betyda så otroligt mycket för de som idag betalar värnskatt och samtidigt så ger inte värnskatten något större tillskott till statskassan. Lägg till att den minskar viljan att vidareutbilda sig och staten Sverige har ett problem. Lösningen är enkel – avskaffa värnskatten.

Enda anledningen att skatten är kvar är därför att den är ”rättvis”, en rättvisa som även lägger grund till (S)ahlins vilja att höja fastighetsskatten för vissa och införa en ny förmögenhetsskatt. Men vad är rättvis skatt? Som Robert Gidehag på Skattebetalarna så tydligt räknat ut, statens skatteuttag på en läkare snittar 467 000 kronor om året innan värnskatt samtidigt som en polis betalar 246 000 kronor. Räcker inte det?

Måste Sverige straffa läkaren som utbildat sig? Minska det mervärde man får av att plugga så länge som de gör? Och vill folk straffa sig själva? För när man beskattar framgång så sänker man den framtida tillväxten.

Sossarna vill ha höga skatter på alkohol för att minska alkoholkonsumtionen. Sossarna vill ha höga skatter på tobak för att minska rökningen. Sossarna vill ha höga skatter på arbete för att minska folks arbetande. Och nu vill sossarna ha höga skatter på framgång…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: