Hotet mot demokratin

6 december, 2008 at 18:42 (Politik)

DN Debatt idag ser vi ännu ett hot mot demokratin. Det handlar om hur ett antal kommunpolitiker i Salem protesterar mot den ohämmade demonstrationsfriheten, och de gör det i ett gott ändamål.

Det är ett stort problem med enorma demonstrationer. De skapar oreda, i många fall problem likt skadegörelse, och de begränsar andras rörelsefrihet. Men de måste få finnas.

För vem skall bestämma vilka som skall få springa runt och demonstrera? Hur skall man se vad som är acceptabelt eller inte?

Demokratins svaghet är att man tillåter alla olika åsikter, även de som vill förbjuda demokrati. Alla har rätt att ställa sig upp och säga vad de vill, visa vad de tycker och slå sig för bröstet och säga att de vet bäst. Men det är också demokratins charm. Alla säger vad de vill, vi röstar om allting, och det majoriteten gillar bäst är det vi sedan väljer.

Att inskränka demonstrationsfriheten leder bara till att vi begränsar demokratin, och eftersom man inte kan ha en halv demokrati (ni får säga vad ni vill bara ni säger saker vi vill att ni skall säga) så måste man bestämma sig för vad man vill. Jag vill ha demokrati, jag tycker att trots att det har en massa svagheter så är demokratin det bästa styrelsesätt vi kan ha. Därför tycker jag att även idioter skall få demonstrera, att vi inte skall begränsa deras demonstrationsrätt, och att det enda vi skall se till är att polisen finns där och skyddar allt och alla så att vi slipper bråk, skadegörelse och problem.

2 kommentarer

  1. Realist said,

    De sex kommunpolitikerna framstår som tappade bakom vagnar. Demonstranterna ”utnyttjar” inte grundlagen; de nyttjar den för att föra ut ett budskap. Om de attackeras av våldsamma motdemonstranter och det i sin tur leder till upplopp, innebär det per automatik att vi bör neka demonstranterna rätten att demonstrera? Om Centerpartiet aldrig skulle kunna hålla tal i ett visst område, utan att vissa grupper agiterade centerpartister med våld tills båda grupper var i luven på varandra, bör då Centerpartiet nekas rätten till att demonstrera? Resonemanget är löjligt och skulle innebära att våldsamma oppositionella krafter styr grundlagen.

    Intressant analys av händelsen: http://www.anus.com/tribes/snus/archive/2008-12-06/Friheten_förtrycker_stoppa_fr

  2. Charlie said,

    Demokrati kräver att folk respekterar varandras friheter. S. G. Tallentyre skrev ”I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.” och det är så rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: