Världen är inte Sverige.

31 januari, 2009 at 05:00 (Politik)

I ett land som Sverige finns det ingen mur. Vi behöver ingen mur som skyddar oss. Sverige har inte befunnit sig i krig under de senaste 200 åren. Svenskar behöver inte fundera på var närmaste skyddsrum finns varje gång de skall göra någonting. Och framför allt, man har inte behövt titta över axeln hela tiden och undra om det finns en självmordsbombare i närheten. Tyvärr är det inte lika säkert i resten av världen.

Men det finns människor som uppenbarligen inte bryr sig om andras säkerhet. Ulrika Andersson från Göteborg är ett bra exempel på personer som anser sig veta bättre och ha mer rätt än andra, och tydligt visar detta i sina handlingar. I ett land långt borta som befunnit sig i krig sedan morgonen efter dess självständighetsförklaring och där självmordsbombare är vardagsmat försöker hon förhindra befolkningen från att skydda sig själva och sina barn mot den terrorism som är staten Palestinas enda kvarvarande vapen i dess krig med Israel.

Det är fruktansvärt att ett land skall behöva bygga murar för att skydda sina invånare, men ibland är problemet värre än lösningen. Muren förhindrar självmordsattentat och räddar liv. Den är inte gratis, vare sig att bygga eller underhålla, och skulle den inte ha någon effekt så skulle ingen bygga den. Men nu försvårar den för självmordsbombare och minskar självmordsattentaten, och så länge den palestinska staten skickar självmordsbombare så kan man inte klandra Israel för att de skyddar sig. Hade Sverige haft samma problem med Norge som Israel har med Palestina så kan jag garantera att man hade byggt en stor mur längs med gränsen och kontrollerat alla gränsövergångar med militära vägspärrar.

Grundproblemet är att den palestinska staten befinner sig i krig med Israel, och den enda acceptabla lösning är den tvåstatslösning som världssamfundet kommit överens om. Hade det varit fred mellan Israel och den palestinska staten, och hade den palestinska staten agerat mot självmordsbombare och andra terrorister, så hade muren aldrig behövts. Om Ulrika Andersson verkligen ville göra en insats för freden så hade hon försökt påverka Hamas att acceptera Israels framtida existens. Tyvärr leder hennes agerande istället till starkare motsättningar och för parterna längre från en lösning på problemet, vilket gör att man kan undra om hennes agerande mer har att göra med ett ogillande av USA (som alla vet stödjer Israel) än en strävan för fred i regionen.

För den som är intresserad av snyfthistorier så går det att läsa mer om Ulrika Andersson och hennes öde i Expressen/GT, DN och SvD.

12 kommentarer

 1. Hasan al-Zoghbi said,

  Din fina jämförelse Sverige-Norge som så många andra hela tiden drar är lite lustig och vilseledande då du och alla andra måste förstå att Palestina är det ockuperade landet vars folk ur ren desperation tar till okonventionella metoder för att försvara. En bättre jämförelse vore om Sverige ockuperade och förtryckte halva Norge och sedan förväntar vi oss att de ska acceptera vår existens och absolut inte få försvara sig. Hur hårt du än vinklar situationen med sjävlmordsbombare så måste du förstå att staten Israel skövlar tusenfaldigt fler civila liv än vad det palestinska folket under Hamas gör. Låter det rimligt tycker du att över tusen civila palestiner mist livet medan endast ett tiotal Israeliska soldater gjort sedan Gaza-kriget inleddes för ett par veckor sedan? Om massakern hade skett i Sverige med vår avsevärt större befolkning kan antalet civila offer räknas om till 20.000 på ett krig som varat tre veckor. Om inte detta är utrotning så vet jag inte vad…
  Staten Israels hantering av situationen liknas mer vid apartheid och berlinmuren än berättigat självförsvar.
  Och jag som trodde att vi hade lärt oss något av berlinmurens fall…

 2. Mållgan said,

  Bara för att Sverige inte behöver någon mur just nu, har ju igen betydelse. Sverige skall naturligtvis bygga en mur runt landets gränser inför ett möjligt framtida hot. Det skapar ju också gott om arbetstillfällen. Murar är ju inget negativt, det är ju något som alla länder bör bygga.

 3. Tharand said,

  Nej, det är inte den enda lösningen. En annan väg är alltid möjlig.

  Jag har flera vänner som är israeler/judar och bl.a. vet jag att det finns en skola för både israeliska och palestinska barn. De är riktiga hjältar som vågar göra vad de kan för att integrera kulturerna och skapa ömsesidig förståelse. Det är en svårare väg och mycket blod kommer att spillas på vägen dit men på lång sikt tror jag att integration och ökad förståelse är enda vägen för att nå fred.

 4. Birre said,

  Skojar du?
  ”Israel” är de som invaderat Palestina med sin massinvandring i början på 1900-talet. Sedan krävde de att de skulle bli ett eget land för att de bosatt sig på någon annans mark. Helt befängt. Israel har varit i krig sedan de startat, för att de bor på ockuperad mark som inte tillhör dem och inte har tillhört dem på 2000 år. Jag har inget emot judar, men jag har något emot folk som tror att de kan ta mark hur som helst och säga att det är deras. Det är vad nazisterna höll på med på 40-talet.
  Att bygga en stor mur är lika smart som byggandet av Berlin-muren. Israelerna ligger 50 år efter resten av världen i förstånd….

 5. pether said,

  Hur orkar ni skriva så mycket propaganda hela tiden?

  Nej, Muren förhindrar inte självmordsbombare.
  Anledningen till att självmordsbomberna har gått ner, är för att man slutat, man anser att man skadas mer än vad israel gör. Självmordsbomber har inte varit vardagsmat på länge, det har aldrig varit det faktiskt.

  Grundproblemet är Israel, det vet varenda fan som läst på lite.

  Och du är inget mer än ett monster som är likgiltlig mot terrorismens offer.

  Du tycker att Nazityskland gjorde rätt till att gasa judar? Det fanns ju judar som gjorde motstånd.

 6. Arne said,

  Om det som står i GP är sant:

  ”plockade ut kulan, som enligt Ulrika var 22-kalibrig”

  Så är hon knappast beskjuten av Israelerna, Den kula hon visar på bild är en 22LR, som är en sportskytte kaliber som är lämplig att jaga småvilt med. Så hon har nog snarare blivit skjuten av en palestinier av misstag.

  http://www.gt.se/nyheter/1.1449964/ulrika-fran-goteborg-skjuten-pa-vastbanken

 7. Charlie said,

  Arne:

  Misstag, eller mening, svårt att säga. Samtidigt så sa de första rapporterna att kulan gick rakt igenom vaden utan att träffa benet eller dylikt, och att då hitta den kula som passerade igenom henne är ganska otroligt.

 8. Charlie said,

  pether:

  Vad skall man svara? Ja, Israel är grundproblemet, om man inte hade förföljt judar i alla tider så hade det aldrig kommit på tal att skapa en judisk stat, men att jämföra Israels aktioner mot Palestina med Nazitysklands gasande av judar är befängt och visar tyvärr att du inte har läst på.

  Självmordsbombarna från de palestinska områdena har minskat därför att det har blivit svårare för självmordsbombare att ta sig in i Israel, på samma sätt som det är svårare för illegala immigranter att ta sig in i USA från Mexico eller för terrorister att passera över gränsen mellan Pakistan och Indien.

  Att sedan säga att jag är ett monster som är likgiltig mot terrorismens offer är intressant, därför att du verkar basera de åsikterna på att jag tycker det är bra att länder skyddar sig mot terrorism, exempelvis via en mur eller ett vapenembargo. Det är synd att civila dör i krig, och de senaste veckornas händelser mellan Palestina och Israel är tråkiga, men glöm inte vem det var som trappade upp konflikten direkt efter att den dåvarande vapenvilan gått ut.

 9. Charlie said,

  Hasan:

  Jag kan hålla med om att jämförelsen har sina svagheter, men om man accepterar att både Palestina och Israel skall få existera enligt tvåstatslösningen så fyller den ändå ett syfte i att åskådliggöra problemet.

  Ingen kan heller ifrågasätta att många dör (även om 1300 döda på 1,5 miljoner invånare skulle ge ca 7800 döda svenskar med vår befolkning ELLER omkring 4000 döda norrmän med deras befolkning) och att varje förlorat liv är en tragedi, men skillnaden mellan hur många som dör på de två sidorna (Palestinas och Israels) har sina förklaringar. Bortsett från att kriget pågått så länge så att den anti-israeliska krigsmaskinen helt och hållet nötts ut och därför saknar effektiva stridskrafter så grupperar den palestinska stridsledningen sig själva och sina vapenförråd under skolor och sjukhus samt strider från hus där det bor en massa civila, vilket gör att civila dör när dessa posteringar bekämpas. Dessutom grupperar de sina raketavskjutningsramper i tätbebyggda områden, skjuter och flyr innan Israels motmedel når fram..

  Med det säger jag inte att Israel inte gör några dumheter, eller på något sätt är oskyldiga. Beskjutningen av UNRWAs högkvarter är ett exempel på vad som i framtiden med säkerhet kommer säga var krigsförbrytelser begångna av Israel. Men världen är varken svart eller vit, det är inte ena sidans fel att två träter.

  Slutligen, Berlinmuren byggdes av Sovjet för att förhindra sina medborgare från att desertera, apartheid är svårt att förklara då det finns en stor arabisk population i Israel som har samma rättigheter (och skyldigheter) som judar, och skall man hitta en jämförelse så är muren på gränsen mellan Mexico och USA den bästa liknelsen med Israels mur.

 10. Charlie said,

  Tharand:

  På lång sikt är integration och ökad förståelse den enda vägen för att nå fred, oavsett om det är fred som nås genom en tvåstatslösning eller att Israel och Palestina blir ett gemensamt land. Men för att nå dit så måste man få stopp på de kulor och bomber som skördar liv på båda sidor i konflikten, och om muren kan minska antalet självmordsbombare så har man gjort ett stort framsteg.

 11. pether said,

  Du behöver läsa på lite.

  Alltid tragiskt att höra…

  Men då ni fanatiska israelälskare inte förstår vad kunskap och vad kritiskt tänkande är, och jag orkar inte med ytterligare en person som hyllar folkmord, så skiter jag i dig.

 12. Charlie said,

  Birre:

  Och palestinierna har aldrig ägt landet, utan de har invandrat över tiden. Innan staten Israel och staten Palestinas uppkom så har området varit brittiskt NF-område, kontrollerats av det Ottomanska riket, varit en del av Bysans, tillhört judarna och innan dess, många andra grupper och länder.

  Problemet är ligger snarare i att Storbritannien lovade ”palestinierna” att de skulle få landet innan NF bestämde sig för att dela upp området, samt att regionen är religiöst känsligt för muslimer, kristna och judar då den innehåller finns många viktiga platser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: