Tro och vård hör inte ihop.

11 februari, 2009 at 08:48 (Åsikter, Politik)

Handpåläggning ansågs en gång i tiden vara ett effektivt sätt att bota sjukdomar. Gud var roten till allt, gott som ont, och hade därför makten att bota de sjuka.

Det skulle inte vara förvånande om glädjen att bli välsignad eller tron på att man blir botad av Gud skapar en placeboeffekt som stärker personers immunförsvar och indirekt ”helar” dem, men det är skrämmande när cancervården på Radiumhemmet leds av någon som åkallar Gud.

SvD rapporterar att flera professorer på Radiumhemmet har utsatts för hot sedan de bett om att den nya chefen för cancervården i Stockholms län skall ha specialistkompetens inom cancervård. Den nuvarande tillförordnade chefen, Harald Blegen, har reagerat starkt på kravet eftersom han är specialiserad kirurg och således inte skulle anses kvalificerad att fortsätta leda Stockholms cancervård, och har skickat ut mail till flera ledande professorer på Radiumhemmet som uppfattats som hotfulla.

Bland annat har han skrivit ”Jag ber en stilla bön för dig, vi syndar alla ibland. Gud vare med dig” till den frireligiösa Sten Nilsson.

Religion och behandling av cancersjuka hör inte ihop, och jag hoppas för de cancersjuka i Stockholms län att Harald Blegen inte anser sig vara kompetent därför att han har tron, och att han förstår att det inte är vettigt att kalla någon för syndare bara för att man indirekt kritiserar honom. Att kalla någon för syndare när man ber om reella kunskaper hos sin framtida ledare är inte vettigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: