A-kassan är inte en medborgarlön.

12 mars, 2009 at 19:07 (Åsikter)

De kallas ”deltidare”. Kvinnorna i vården och omsorgen som med sina deltidstjänster ser till att medborgarna får sin service samtidigt som arbetsgivarna i kommuner och landsting kan minimera sina kostnader.

Så börjar Åse Petersens krönika i aftonbladet den 3 mars. Krönikan handlar om deltidsarbetare som ”deltidsstämplar” för att dryga ut lönen, och om att alliansen försvårat detta.

Varje människa är ansvarig för sina egna handlingar. Det handlar om allt från om man skall plugga till ett prov till om man kör för fort på vägen. Allt man gör riskerar att få konsekvenser, exempelvis att man misslyckas på ett prov eller får fortkörningsböter.

Det är ett ansvar som återkommer hela tiden. Samhället skall finnas där som ett skydd om saker och ting går fel, men de skall inte finnas där med en ”medborgarlön” för att arbetsgivarna inte vill ge någon ett heltidsarbete eller för att arbetstagarna inte vill ta ett heltidsarbete. Väljer man en bransch med många deltidsarbeten så måste man fundera över hur man skall försörja sig, och kommer man fram till att man inte kan klara sig så får man leta efter ett till jobb eller byta bransch.

När staten slutar pervertera anställningsförhållandena så kommer deltidslönerna öka. Varför? Enkelt, för att få folk att arbeta deltid med de arbeten som inte ger möjlighet till heltid, så kommer man vara tvungna att höja lönerna för att bibehålla de redan anställda och locka nya personer.

2 kommentarer

 1. Björn said,

  Problemet med Alliansens politik är att de i detta fall, precis som när det gäller sjukskrivningar och arbetslöshet, väljer att ge sig på symptomet istället för orsaken.

  Det verkar otroligt nog som om Alliansens representanter tror att företag slutar anställa deltidare om möjligheten att stämpla upp försvinner. Företag tar inget som helst samhällsansvar, så det troliga scenariot är att dessa halvtidare måste försöka hitta ett annat halvtidsjobb eller sluta jobba helt och hållet och stämpla på heltid.

  Du tror att lönerna ökar för deltidare, vad baserar du det på? Det finns ett överskott av tillgänglig arbetskraft, och min erfarenhet av arbetsmarknaden är att företag i stor utsträckning inte uppskattar sin personal till den grad att de höjer lönerna även om de riskerar att förlora personal.

  Ett annat problem är att heltidare inom samma företag knappast accepterar att deltidare får mer betalt per timme. Det kommer att ställas krav på löneökningar också av heltidare, vilket betyder att inga löner kommer att ökas över huvudtaget. Tror jag.

 2. Charlie said,

  Frågan är vad man kan påverka med lagstiftning, och vad man måste påverka genom kollektiva aktioner. Deltidsanställningar är ett symptom på samhället i sig, att folk väljer att handla under vissa tider eller vill ha assistans under vissa tider vilket minskar den tid på dygnet som enskilda arbetsgivare behöver arbetskraften. Men att deltidsanställningar finns i den omfattning idag beror på två saker, att vissa bara vill ha ett arbete vid sidan om och att det finns en stor mängd personer som inte kollektivt strävar efter att få heltidsarbete eller högre lön.

  Och så länge lönen för en deltidsanställd är samma som en heltidsanställd (per timma) så kommer företag att sträva att anställa folk när de behöver anställda. Inget företag vill ha personal anställda som inte gör någonting produktivt, det går helt emot allt vad lönsamhet heter. Men om deltidsanställda börjar kräva ersättning för restid till och från jobbet, reskostnader och alternativkostnader som uppstår, så kan i alla fall jag se att det finns ett utrymme för deltidsanställda att kräva högre timlön än heltidsanställda – om de skulle börja ställa krav.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: