Råd till (S) + IF Metall – Köp SAAB!

13 mars, 2009 at 09:08 (Uncategorized)

SAAB varslar 750 personer i Trollhättan (SvD, Aftonbladet, DN). Enligt företagets informationschef handlar varslen om att anpassa kostnaderna efter kostymen, man har helt enkelt för många anställda för de intäkter företaget har.

Verkligheten har kommit ikapp företaget efter årtal av förluster, inget konstigt med det, men här ser man plötsligt en ekonomisk och ideologisk skiljelinje mellan högern och vänstern.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven uppvisar sina bristande kunskaper inom det ekonomiska området genom att först hävda att varslen sker därför att regeringen förvägrade att garantera lån till SAAB och sedan hävda att de statliga lånegarantierna inte hade kostat staten en krona. Men om SAAB inte hade lagt varslen nu, så hade inte några lån i världen kunnat rädda dem, och om man inte tror att SAAB överlever (och ett bolag som alltid går med förlust) så kommer de inte kunna betala tillbaka lånen, och vips så kostar de statliga lånegarantierna staten en himla massa pengar.

Aftonbladets snabbledare av Ingvar Persson skyller problemen på samma sak, att Maud Olofsson för en månad sedan dömde ut SAAB:s framtidsplaner och därigenom stoppade lånegarantier från staten. Enligt honom så är krisen en kombination av konjunktur och ägande, trots att världen genomlevt tre högkonjunkturer sedan SAAB senast visade vinst.

Sist men inte minst så fortsätter Mona Sahlins grodor. I SvD fortsätter hon vänsterns angrepp på regeringen genom att hävda att regeringens vägran att ge garantilån försämrar SAAB:s chanser att överleva, och att man utan lånen får kortare tid på sig att klara både affärsplan och att hitta nya ägare. Den verklighetsuppfattning som Maud Olofsson stått för, att SAAB troligtvis inte klarar sig och att regeringen därför inte vill bli sittande med kostnaden för lånen, kritiseras av Mona Sahlin. Istället pekar Mona Sahlin på att större delen av branschen går med stora förluster, men att europeer behöver köpa bilar framöver och att SAAB har kompetens att vara en aktör i framtiden.

Mona Sahlin slutar med att säga att ”då måste man ge SAAB chansen”. Företaget sägs förhandla med intressenter, och jag antar att Socialdemokraterna tillsammans med metallfacket är en part där givet hur mycket de tror på företaget. För om de inte är beredda att satsa sina egna pengar på denna ”strålande affär” med ett bolag som säääkerligen kommer överleva och kunna betala tillbaka eventuella lån, varför skall de då kasta bort skattebetalarnas pengar? Våra pengar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: