Dubbelmoral hos LO:s ledning.

23 mars, 2009 at 01:41 (Åsikter, Politik)

Flera tidningar (DagensPS.se) rapporterar att Wanja Lundby Wedin blivit upprörd över att AMF:s förre vice vd Ingvar Skeberg flyttade sin pension från AMF, efter att AMF publikt varnat för att de kanske måste göra ett återtagande. Men som det verkar har han inte gjort något fel, utan följt de regler som finns. Istället känns kritiken över flytten mer som en rökridå för att flytta fokus från Ingvar Skebergs guldkantade pensionsavtal från AMF Pension.

Jag ogillar att diskutera bonusprogram eftersom de normalt sett finns där av en anledning, och bra utformat så bör de ge ett mervärde till företaget, men hyckleri och dubbelmoral är alltid lika roligt att belysa.Å ena sidan har LO med Wanja Lundby Wedin i spetsen kritiserat höga bonusar och vidlyftiga ersättningar. Å andra sidan har Wanja Lundby Wedin suttit i styrelsen för AMF Pension och gett dåvarande vd:n Christer Elmehagen 104 miljoner i ersättning för 10 års arbete. Dessutom betalade AMF Pension ut 17 miljoner i bonus för krisåret 2008.

Nu kanske du som läser detta säger som Conny Kristensen Gahnström, ordförande för LO-distriktet på Gotland, att ”det är ju inte så att hon sitter och bestämmer i styrelsen. Hon har säkert fört fram våra åsikter om det här och nu kanske vi kan få lite mer gehör för dem”, men AMF Pension ägs till hälften av LO och till hälften av Svenskt Näringsliv, och företaget gör ingenting som inte de båda är överens om.

Urban Dahlgren säger i samma artikel att ”man skall lägga ansvaret på de som har beslutsmajoritet och på de som tagit emot pengarna.” Återigen så sker inget i AMF Pension utan att LO är med på det, och Wanja Lundby Wedin har suttit i styrelsen och beslutat om detta. Även om hon så suttit och sovit på styrelsemötena, är hon ansvarig för de beslut som tas.

Att hon inte motsatte sig de höga lönerna och bonusarna försvarar hon med att det inte var LO som kom med förslagen. I samma veva säger hon att LO och Svenskt Näringsliv ”ska komma överens om ett lönesystem som båda ägarna kan tycka är rimliga.

Ingvar Skebergs förra chef, den dåvarande vd:n för AMF Pension Christer Elmehagen, är en av få som vågar säga vad det handlar om. Till e24 säger han ”–Jag friskriver mig inte från ansvar. Men det stör mig att styrelsen tycks göra det. De står inte upp för de regler de själva har skapat.”

Wanja Lundby Wedin har suttit i AMF Pensions styrelse under perioden. Hon är en av de som tagit besluten om de höga ersättningarna. Det skulle vara intressant att veta varför Skeberg och Elmehagen är värda de höga ersättningarna (lönen och bonusarna), samtidigt som många andra inte är det (givet den starka kritik mot höga ersättningar hon basunerat ut på sistondet).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: