Ännu en skenmanöver?

30 mars, 2009 at 00:08 (Politik)

Ikväll kom den förväntade reaktionen från LO. Under en presskonferens berättade LO att de skulle kräva tillbaka uppemot 20 miljoner kronor frn Christer Elmehagen. Frågan är dock om det går att göra, eller om LO:s agerande bara är ett försök till skadekontroll från chefernas sida för att skydda sig själva.

För Wanja Lundby Wedins skull kan man hoppas att Aftonbladet felciterat henne när hon förklarade att LO skulle kräva tillbaka pengarna. ”Vi kommer att se till att pengarna krävs tillbaka, sade Lundby-Wedin och beklagade att hon inte hade företrädare för Svenskt Näringsliv vid sin sida på presskonferensen, men lät förstå att LO och Svenskt Näringsliv har olika uppfattningar om återbetalning.” För om det inte är ett felcitat, så tyder det på att inga juridiska fel begåtts och att kraven grundas på moraliska frågeställningar. Vilket borde betyda att ingen information undanhållits styrelsen, och om Wanja Lundby Wedin gjort sitt jobb, att hon medvetet fattat beslut om ersättningarna.

I alla de större tidningarna (Aftonbladet, SvD, DN och Expressen) går det nu att läsa att LO känner att AMF Pensions styrelse blivit vilseledda av Christer Elmehagen, och att de skall försöka kräva tillbaka uppemot 20 miljoner kronor.

I ett pressmeddelande låter Wanja Lundby Wedin omvärlden veta att styrelsen var omedveten om viktiga detaljer i förre VD:n Christer Elmehagens pensionsvillkor och att vissa pensionsinbetalningar har varit felaktigen alldeles för stora. Därför skall man kräva att de pengarna återbetalas, tillsammans med den summa som Christer Elmehagen tjänade på att flytta sina pensionspengar innan AMF Pensions ”återtag”.

”Vi kan också slå fast att vi styrelsen har blivit vilseledda. Beslut om pensionsavtal och beslut om utbetalningar har skett på sätt som innebär kringgåenden av bolagens ansvariga organ. Vilka som ska ställas till ansvar för detta ska utredas vidare”, tillägger hon.

Är det ett desperat försök att hålla sig kvar vid maktens grytor, regelrätt skadekontroll eller har styrelsen, inklusive alla från LO, blivit förda bakom ljuset?

Man skall inte gå händelserna i förväg, speciellt inte utan källmaterialet till den genomförda utredningen eller framtida rättsliga åtgärder, men några frågor kvarstår ändå.

Det var några i styrelsen som förhandlade fram pensionsvillkoren. Borde inte de vara fullt medvetna om villkoren de förhandlade fram, skrev ned och undertecknade? Dessutom kan man undra vad Wanja Lundby Wedin, med flera andra, har gjort på styrelsemötena, då styrelsen ställt sig bakom pensionsavtalet. Å andra sidan kan hon nog ursäkta sig med att hon inte förstog, därför att hennes utbildning inte lärt henne att tyda ekonomiska papper, men genom att inte erkänna sin inkompetens, kan hon då har förverkat sitt framtida förtroende hos sina medlemmar?

Sen kan pensionsavsättningarna varit större än vad avtalet sagt att de skulle vara. Då skulle avtalet vara mindre värt, och mer i linje med vad Wanja Lundby Wedin predikat under sin tid som LO-ordförande. Men borde inte någon på AMF Pensions juridiska avdelning, eller den som räknar ut hur mycket som skall avsättas varje år, ha slagit larm om summorna inte stämt? Och borde inte Wanja Lundby Wedin läst årsredovisningen, och börjat ställa frågor om pensionsavsättningarna varit så oväntat stora?

Slutligen så kan man alltid klandra Christer Elmehagen för att han flyttade sina pengar innan återtaget – men om det stämmer att han kollade med jurister så är det bara ett moraliskt fel och inte något man kan kräva tillbaka pengar för.

Varför kan inte Wanja Lundby Wedin ta ansvar för sina handlingar?

——————

AMF själva svarar via ett pressmeddelande (utskickat precis efter presskonferensen och uppsnappat av expressen) att de anser att de höga ersättningsnivåerna varken har hanterats eller dokumenterats på ett tydligt sätt. Därför, skriver bolaget, ska utbetalningen utredas vidare. Resultatet av detta beräknas vara klart tidigast i slutet av nästa vecka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: