Liten försämring av välfärden nu räddar oss mot stor försämring av välfärden sen.

1 april, 2009 at 21:33 (Politik)

Alla utgifter måste betalas. Antingen igår (med sparade pengar), idag (med de intäkter vi har nu) eller imorgon (med lån). Det är någonting Anders Borg förstår. Och många fler. Men många låtsas glömma det, för att vinna billiga politiska poänger.

Aftonbladet rapporterar att Sveriges kommuner och landsting, LO och Svenskt Näringsliv kräver mer pengar. Även Mona Sahlin hoppar på tåget och kräver att Regeringen börjar ägna sig åt krishantering.

Men varför håller regeringen igen? Och varför vill alla andra att de skall satsa?

Sveriges kommuner och landsting har haft inkomstökningar under de senaste åren på upp emot 30 miljarder kronor. Det tapp i skattekraft som de nu upplever motsvarar ungefär halva den summan. De har alltså kvar en ökad inkomst på ungefär 15 miljarder kronor om året. Ändå skriker de efter mer pengar. Varför? Därför att de kommunala ekonomierna styrs av lokala lekmän. Precis som Mathias Sundin skriver i Newsmill, när tiderna är bra så öppnar kommunerna alla kranar och spenderar alla pengar de tjänar samtidigt som allting är dyrast, för att när konjunkturen skrika efter mer pengar. Men staten har inte någon skyldighet att rikta några nya statsbidrag till kommunerna i rådande läge.

”En hel del kommunpolitiker har de senaste åren fallit för frestelsen att vinna de kortsiktiga vinsterna och spenderat alldeles för mycket av de kraftigt ökade skatteintäkterna.”

Den kommunala självbestämmanderätten gäller, både i hög- som i lågkonjunktur. Kommuninvånarna väljer vilka som skall representera dem, och får ta smällen om de väljer okunniga eller populistiska personer.

LO lider av samma åkomma. På samma sätt som deras pensionsspecialister inte verkar ha förstått ett ”enkelt” pensionsavtal för deras förra vd i AMF Pension, eller för den delen i AFA Försäkringar, så förstår de inte heller vad enorma utgiftsökningar nu får för långsiktiga konsekvenser. Den enda de ser är att Regeringen genom att hålla igen nu riskerar jobben för många LO-arbetare.

Jobb som i andra änden betyder inkomster till arbetsgivarna, och som arbetsgivare så är det alltid bättre att ha en intjänad krona idag än två möjliga intjänade kronor imorgon. Det är därför Svenskt Näringsliv vill få staten att spendera pengar idag. Om staten tar lån så behöver inte företagen ta det för att kunna fortsätta fungera, vilket gör att arbetsgivarna kan minska risken för sin investering och fortsätta tjäna pengar. Vinsten på den radikalt minskade risken är större än kostnaden för framtida skattehöjningar, vilket gör att arbetsgivarna vill ha pengar idag från staten.

Och Socialdemokraterna? Självklart kommer de ihåg krisen i början på 90-talet. Och självklart förstår de att krisen som vi är inne i troligtvis kommer vara lika hård. Men kritiken mot den utgiftspolitik som skedde då är som bortblåst, därför att det är inte vad väljarna vill höra. Socialdemokraterna vill köra på med förslag i mångmiljardklassen. Mona Sahlin själv anser att det inte är läga att hålla igen, speciellt som budgetunderskottet redan skenar iväg.

Varför vill Anders Borg och Regeringen inte satsa? Därför att en liten försämring idag räddar oss mot en större försämring imorgon. På samma sätt som det var fel att inte hålla igen under 90-talets kris, så är det fel att satsa idag. Sverige är extremt beroende av sin omgivning och pengar som staten satsar rinner till stor del utomlands genom subventioner på produkter vi exporterar och vårt stora importberoende. De stora lån staten skulle behöva ta upp skulle inte hjälpa oss nämnvärt idag, men de kommer kosta väldigt mycket pengar i framtiden, pengar som kommer behövas för att säkerställa en god välfärd. Att Anders Borg vågar stå emot klagokören som alla vill ha mer pengar, utan att bry sig om när notan kommer, är ett tecken på ansvarsfullt och gott ledarskap. Låt oss lyssna på honom och ge honom den tillit han förtjänar.

Det var oansvariga system och beslutsfattare som ledde oss in i krisen. En lösning på problemen är inte att följa populistiska krav på oansvariga åtgärder, då det bara kommer leda till en längre och svårare kris. Alla måste ta ansvar, oavsett om man heter Sveriges kommuner och landsting, LO, Svenskt Näringsliv eller Mona Sahlin, och en bra start är att lyssna på vad Anders Borg säger. Oavsett hur impopulärt det är att anpassa kostymen efter inkomsten.

Att slänga bra pengar efter dåliga är ingen smart lösning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: