Alla är rädda för det okända.

2 april, 2009 at 09:02 (Åsikter, Politik)

På samma sätt som den uppvisade rädslan hos makthavare över internet, en kanal av makt de inte kan kontrollera, skapar idiotiska lagar likt FRA-lagen och IPRED, så skapar rädslan för repressalier en minskad fildelning på internet.

Aftonbladet
, DN, SvD, Expressen, och Metro rapporterade alla att trafiken på de svenska nätknutpunkterna minskade med 30% när IPRED började gälla. Henrik Ponten säger bland annat till tidningen Metro att

”merparten av all internettrafik är fildelning. Därför finns det ingen annan förklaring till den här kraftiga trafiknedgången än den nya Ipredlagen. Det sänder en väldigt stark signal att lagstiftningen fungerar.”

Karl Sigfrid (m) kontrar i SvD att det ser precis ut som i Finland, när de invigde sin IPRED-lag.

”Det är klart att folk är mer försiktiga initialt när osäkerheten är som störst, och det är så man kan tänka sig att det fungerade i Finland. Men när folk vänjer sig vid den nya situationen så återgår man till sina gamla vanor.”

I dagsläget fildelar 69% av 15-åringarna i Finland.

En vild gissning är att folk undviker att fildela innan de ser effekterna av lagen. Många har fått höra hur upphovsrättsindustrin i USA har agerat när de fått liknande möjligheter, där väldigt många familjer fått krav på hundratusentals kronor för enstaka utdelade filer, och väljer att ta det säkra före det osäkra.

Här hamnar ”piratjägarna” i en jobbig situation. Antingen utnyttjar de lagen till max, lyckas skrämma den stora massan men samtidigt får ett rykte om sig att jaga en hel generation, eller så håller de igen och så börjar folk fildela som vanligt igen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: