Ipred hade varit ett strålande aprilskämt.

2 april, 2009 at 00:16 (Åsikter, Humor)

Onsdagen den första april 2009. Ett klassiskt datum då folk runt om i världen försöker lura varandra. Vi svenskar vill inte vara sämre, även om många av årets nyheter pekade mot nya konstiga lagar.

En tidning lura sina läsare att upprepade fall av glömska beträffande hundbajspåse numera skulle kunna leda till att hunden beslagstogs, en annan hade fått en intervju med ”Mållgan” (Alfons Åbergs låtsaskompis nästan åkte fast för rattfylla) och en tredje berättade att EU nu lagstiftat mot vilseledande nyheter i press, radio och tv då aprilskämt och dylikt kan skada människors tilltro till myndigheter och massmedier.

Tyvärr var inte alla dagens tokigheter aprilskämt, som man kan strunta i när man vaknar upp imorgon. Det största skämtet heter IPRED, och är som många vet en kombination där man ger privata ”brottsbekämpare” fler befogenheter än polisen kombinerat med en hård reglering av internet.

Om följande text stått i tidningarna för ett år sedan så hade många sett det som ett skämt:

Länge har den internationella underhållningsindustrin och politikerna gått hand i hand. Ett klassiskt exempel är patriotiska amerikanska filmer som förhärligat krig och livet som militär, för att hjälpa politiker med deras upptåg och opinionssiffror. I gengäld har politikerna gett underhållningsindustrin omfattande lagliga verktyg att skydda sina inkomster (bästa exemplet är historien om Happy Birthday, en kanske 116 år gammal låt där ”upphovsrättsinnehavaren” Warner skrämmer flickscouter och restauranger med stämning, om de inte betalar licenspengar varje gång någon sjunger sången).

Runt om i världen lider politiker nuförtiden av minskande förtroende. Hemma i Sverige har vi ”Wanja-gate” där en traditionell mediehantering likt Mona Sahlins ”toblerone-pudel” visat sig tappa effektivitet, mycket beroende av att bloggare och andra på nätet både har mer utrymme och längre minne än tidningar. För att stärka sin ställning, samtidigt som de vill upprätta sin förlorade ställning så vill de genomföra två saker, reglera andras möjligheter att uttala sig och sprida information till massorna och stärka nöjesindustrins positiva inställning till staten och förtroendevalda.

Detta skall ske enligt en trestegsmodell där man först skapar en övervakningsapparat som kan kontrollera allt (även känd som FRA-lagen), sedan ger upphovsrättsinnehavare fler befogenheter än polisen (lättare att få fram IP-nummer, möjliggöra för privata husrannsakningar och låta dem slippa den svenska rättsstatens krav på individers rättigheter, mer känd som IPRED) för att slutligen stänga av hela internet för de som inte är betrodda (i Frankrike har man börjat genom att tvinga internetoperatörer att stänga av fildelare i upp till ett år, något som EU-parlamentet än så länge motsätter sig).

Med dessa handlingar förväntar sig den rådande politiska makteliten återställa det svenska folkets sargade förtroende för dem.

Idag är reaktionerna annorlunda. Ingen skrattar åt det roliga tilltaget, för alla vet att det inte är ett skämt. Den frihet människor upplevt på internet har kraftigt begränsats, mycket därför att politiker inte förstår sig på internet. Man kan undra vilken framtid vi går till mötes, då yttrandefriheten så kraftigt begränsas av landets lagstiftare.

Den svenska piratrörelsens motåtgärd är Ipredia. Iden kommer ursprungligen från Danmark, som haft sin egen version av Ipred. Lösningen på det danska problemet är öppna trådlösa nätverk; ”om vem som helst kan använda nätverket, så anses det inte bevisat vem som har använt det till fildelning, och domstolen har frikänt. Det anses nu vara ett fungerande prejudikat.” Till SvD säger Rick Falkvinge att ”om tillräckligt många öppnar upp sina nätverk går det inte längre att spåra vem som gjorde vad.”

Kritiken låter inte vänta på sig. Polisen kommenterar kampanjen med att den är ”ogenomtänkt” och ”inte världens bästa idé”. Oskyddade nätverk riskerar att missbrukas, och om så sker så riskerar du som abonnent att bli skäligen misstänkt enligt Anders Ahlqvist, chef på Rikskriminalens internetspaningsgrupp.

Å andra sidan har IPRED sedan länge skapat ett sug efter förenklade metoder till anonym surfning, nu senast IPREDator, så det känns föga troligt att någon som begår grova brott på nätet agerar ”öppet”.

Och skulle någon få för sig att brott från mitt öppna trådlösa nätverk så vet jag att jag åtminstonde får en rättssäker utredning, till skillnad från vad den ”privatpolis” som gjordes laglig idag kan erbjuda. Det handlar inte om huruvida illegal fildelning är bra eller dåligt. Själv tycker jag att man skall betala för det man konsumerar, oavsett om det är mat, musik eller någonting annat. Frågan handlar instället om det är värt att göra den svenska rättsstaten till ett aprilskämt och kasta yttrandefriheten i en soptunna, bara för att kunna jaga en stor del av befolkningen?

—–

Så drabbas du av Ipred (Expressen)

Jakten satte igång direkt (Expressen, Expressen2, DN, SvD, Aftonbladet)

Fildelningen minskade direkt (DN, SvD, Afronbladet)

Endast 1 tjänst av 4 gör dig osynlig på nätet (PC För Alla)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: