Gamla löften kan ge nya problem.

15 april, 2009 at 10:58 (Ekonomi, Politik)

”Nästa år sänks pensionerna kraftigt. Nu har Försäkringskassan utrett o det går att mildra sänkningen. Men alternativen kan ge sämre pension på längre sikt. Och regeringen har inget svar i dag till alla pensionärer.” (e24)

Sverige har runt 2,4 miljoner pensionärer. Dessutom är 6,6% av befolkningen förtidspensionärer av hälsoskäl, vilket gör gruppen pensionärer stor. Lite över 3 miljoner människor stor. Eller 3 miljoner röster, för att se det ur ett politiskt perspektiv. Att vinna deras röster är att ta ett stort steg mot valseger 2010.

Och det är det som gör den omtalade bromsen i pensionsförsäkringarna så kontroversiell.

Gruppen pensionärer är inte homogen. Det finns inte en metod som är optimal för alla. Men människor är egoister. ”De som byggde landet” såg det som en självklarhet att deras pensioner höjdes med många hundra kronor extra förra året, eftersom ekonomin gick så bra och alla andra fick det så mycket bättre. Samma grupp kritiserar nu förslaget att sänka pensionerna ungefär lika mycket, eftersom det slår hårt mot alla pensionärer, men anledningen till sänkningen är samma som för höjningen – värdet på de sparade pengarna har minskat eftersom ekonomin går dåligt.

I ett försök att ta tillbaka initiativet i politiken samtidigt som de skulle kunna stärka sitt väljarstöd bland pensionärerna så föreslog Mona Sahlin och Thomas Östros ett antal förslag. Självklart öste de ur den ”outtömliga” källa av pengar vi vanliga svenskar kallar inkomstskatt, eller de pengar vi tjänar på vårt arbete.

Några av förslagen är väldigt konstiga, som att ta bort skatten på uppskjuten vinst vid fastighetsförsäljning. Förut hade vi ett skattesystem där vi betalade avkastningsskatt på naturaförmånen i form av nyttjandevärde (vilket även hade kunnat öppna för en ”äkta make/maka-skatt” etc), men den stolliga skatten avskaffades av regeringen Reinfeldt till förmån för beskattning på samma sätt som man beskattar andra kapitaltillgångar (exempelvis aktier). För att hantera de stora belopp som skjutits upp att betalas in så fick vi dessutom en skatt baserad på den uppskjutna skatten, vilken motsvarar värdeminskningen på densamma. Visst går det att kritisera att man inte får korrigera värdet med inflationen eller dylikt, men det systemet har vi ingenstans i vårt skattesystem och tillsvidare får vi leva med att betala vinstskatt vid uppkommen vinst.

Andra förslag är enklare att förstå, exempelvis att man skall beskatta pension och inkomst på samma sätt (införa fribeloppp för pensionärer), men det är dåligt underbyggda förslag som missar målet. När arbetsgivare avsätter pengar för pensioner så betalar de en särskild pensionsskatt som skall motsvara arbetsgivaravgifter eller egenavgifter. Den skatten slapp dagens pensionärer betala när de avsatte sina pengar. Dessutom så hade de ett generellt sett lägre skattetryck vilket möjliggjorde för ett högre privat sparande, vilket skulle beskattats med dåtida skattesatser. Att folk valde bort en bra pension för att kunna konsumera mera är ett val de gjorde och borde stå för. Att sedan resultatet blir att de idag får en relativt sett högre skatt på de pensionspengar de har att röra sig med är sorgligt, men likväl ett val om än passivt av dåtidens generationer. Samtidigt kostar det att arbeta (resa, äta mat ute, etc) och man avsätter en del tid till obetalt ”arbete” (transport till och från jobbet, arbetssamtal, arbete hemma, etc), vilket berättigar ett fribelopp för de som jobbar.

Värre är det med förslaget att man skall bromsa bromsen, så att pensionärerna inte drabbas av sänkta pensioner 2010 som ett resultat av lågkonjunkturen. Problemet är att ekonomin går dåligt och alla får det sämre. Om man fortsätter betala ut nuvarande nivå på pensionerna så kommer man betala ut mer än som är sparat vilket får effekten att framtida generationer antingen får betala för nuvarande pensionärers pensioner (antingen genom lägre pensioner själva eller högre skatter) eller att nuvarande pensionärers pensioner kommer sänkas drastiskt i framtiden. De pengar nuvarande pensionärer betalat in räcker helt enkelt inte till för att betala de pensionskrav som finns.

Men problemen vill inte (s) se, därför att 2010 är ett valår och sänkta pensioner kombinerat med ett högljudd motstånd från oppositioner hoppas de blir det bränsle som vänder trenden och leder dem fram till seger. Det återstår bara att se hur socialdemokraternas förtroende i ekonomiska frågor står sig. I värsta fall sitter (s) i en riktigt dålig sits där de å ena sidan kan ses som svikare om de inte slåss för bibehållna eller höjda pensioner, och å andra sidan utmåla sig själva till det de alltid klagat på att de borgerliga partierna är – oansvariga slösare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: