Åtala och fäll Google, Spray, Yahoo osv också.

17 april, 2009 at 11:38 (Åsikter, Politik)

Nu har jag inte läst domslutet i sig, det får vänta tills någon lägger upp det på The Pirate Bay för nedladdning (vilket inte borde ta alltför lång tid, och eftersom det inte är skyddat av upphovsrättslagstiftning så är det något vem som helst får ladda ned lagligt). Men det går att finna vissa skrämmande tendenser i vad tidningarna skriver.

Alla fyra döms, därför att de arbetat som ett ”team”. ”Teamet” har enligt rätten tillhandahållit en websajt med ”välutvecklade sökfunktioner” och därmed har de främjat fildelningsbrott. Straffet blir ett års fängelse. (SvD, Aftonbladet, DN, Expressen)

I SvD finner Carl Lundströms advokat Per E Samuelson en strålande liknelse när han säger att ”det är ungefär samma sak som att stämma Vägverket för att vägar är farliga. Det här målet handlar om infrastrukturen. Att man inte går på brottslingarna, utan de som tillhandahåller infrastrukturen.”

Till DN säger samma advokat att ”det är en rättskandal av högsta rang. Åklagaren leder med 1-0 efter första ronden, men detta kommer självklart att gå vidare till ett överklagande.” Eftersom jag inte är juridiskt kunnig så kan jag inte kommentera huruvida domslutet är en rättsskandal eller inte. Det som däremot kan bli en rättsskandal är om åklagaren nu inte tar tillvara på domen och börjar ge sig efter andra ”välutvecklade sökfunktioner” som främjar fildelningsbrott. Gå bara in på google.com och sök på valfri film följt av ”torrent” så finner du samma saker och mer än på The Pirate Bay.

—–

SvD listar tidigare kulturbråk. Väl värd länk att läsa igenom. Exempelvis står det att musikerförbundet krävde både extraskatt på disco och spritstopp på restauranger som inte spelade levande musik, författarförbundet försökte förbjuda videotekniken och i USA försökte yrkesmusiker förhindra inspelad musik på biografer. Hur skulle samhället ha sett ut om personer likt Pontén fått igenom sina krav? Det är nog som det står i Expressen Debatt; Kriget mot fildelarna är inte vunnet, och Hollywood kommer fortsätta trycka på för hårdare regleringar. Samtidigt så låter Reinfeldt, Ask och Socialdemokraterna hunsas av Hollywood, så de lär göra vad Hollywood säger. Tillslaget mot The Pirate Bay var ett beställningsjobb.

När skall politikerna börja lyssna på de som kan tekniken, ungdomarna. Hoppas att det kommer ske snart, så att inte internet blir en framtida kabel-TV. Internets styrka (och det som hotar de nuvarande makthavarna) är att alla är med och skapar innehåll. Om man börjar förbjuda och reglera internet så kommer denna skaparkraft att kuvas, något som är bra för de som idag har makten men som skadar samhället i sin helhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: