Inför ”felparkeringsböter” – och sänk priserna – där har vi framtiden.

19 april, 2009 at 18:08 (Åsikter, Ekonomi)

SvD inser det ofrånkomliga, domen mot The Pirate Bay stoppar inte fildelningen. Sedan ställer de en berättigad fråga: Vem skall betala för kulturskapande – eller kommer framtida kulturskapande förpassas till en hobby med sänkt kvalitet som resultat?

Skall man betala genom reklamfinansierad streaming (typ spotify, eller spel där reklam i spelen uppdateras mot servrar), mobilabonnemang, fildelningsabonnemang (lite dyrare men där det är lagligt att ladda ner), bredbandsskatt eller styckförsäljning av filer.

När nu upphovsrättsinnehavarnas försök att censurera internet misslyckades därför att nätleverantörerna vägrar blockera sidor likt The Pirate Bay, så måste frågan ställas.

Svaret på frågan borde vara ganska enkel. Parkeringsböter.

Låt mig förklara. När du skall parkera, exempelvis i Stockholm, så möts du av två alternativ. Antingen letar du upp en parkeringsplats och betalar parkeringskostnaden, eller så felparkerar du och riskerar böter. För att minska antalet felparkeringar (vilket stör trafikflödet) så använder samhället en kombination av morötter och piskor. För det första måste lagliga alternativ finnas, och det har man sett till genom att bygga gott om parkeringsplatser där de efterfrågas. Dessutom är priset för att hyra en parkeringsplats satt på en nivå som folk är beredda att betala, vilket gör att folk parkerar och skapar legitimitet för systemet. Visst avskräcks vissa från att betala för parkeringen, men för dessa viss det andra alternativ. Slutligen så har man infört parkeringsböter. Eftersom man inte kan bötfälla alla som parkerar fel så har man satt bötesbeloppet på en nivå där sannorlikheten att åka fast gånger bötesbeloppet överstiger det man sparar på att inte parkera lagligt. Vissa väljer fortfarande att felparkera, men dessa gör det därför att de känner sig spara tillräckligt på felparkeringen för att inte avskräckas från brottet och är väldigt svåra att nå.

Om man överför samma koncept till upphovsrättsindustrin så ser vi genast att de står inför stora problem. Å ena sidan kan du ”köpa” gratis musik från The Pirate Bay, tillgängligt var som helst där du har tillgång till Internet. Eller så kan du ta dig till en skivaffär mellan 11 och 20 för att kanske hitta den låt du letar efter, och få betala för 12 andra låtar du inte vill ha men som finns på samma skiva. Eller så kan du öppna Spotify (men bara när du har Internet) och se om de har låten där, men kan då inte ladda över den till din mp3-spelare. Samtidigt är risken att åka fast närapå noll, mest därför att en åklagare eller dylikt måste säga vem det var som satt bakom datorn när nedladdningen genomfördes.

Men hur skulle man göra systemet så att det fungerade? Å ena sidan skulle man behöva erbjuda möjligheter att ladda ner musik i de flesta format (eller i alla fall de större formaten) till låga priser, säg fem kronor per låt, och med begränsade krav på att binda upp sig till en specifik sida. Samtidigt så behöver man höja priset på att ladda ner saker illegalt, därför att som många säger är det svårt att konkurrera med gratis. Det enklaste sättet skulle vara att flytta straffansvaret på illegal nedladdning från nedladdaren till innehavaren av abonnemanget, och att skriva ut någonting som kan liknas vid ”felparkeringsböter” till de ägare av abonnemang varifrån illegal nedladdning sker.

Visst kommer det finnas personer som undviker övervakningssystemen och laddar ner ändå, men desto färre i en grupp man får tag på desto högre böter måste man ha. Får man tag på var 20:e så får man ha ett bötesbelopp på minst 20 ggr kostnaden att köpa produkten lagligt (exempelvis hyra en parkeringplats). En illegal nedladdningsbot borde inte behöva kosta mer än en felparkeringsbot, och ”jakten” på illegala fildelare skulle inte ses som någonting värre än jakten på felparkerare, bara priset på de lagliga alternativen sjunker samtidigt som lagarna görs om så att det blir lättare att fånga fildelarna. Och priset borde kunna sjunka då man skulle ha fler som betalade samtidigt som kostnaden att producera, distribuera och marknadsföra varorna sjunkit drastiskt.

Legitimitet är det viktigaste. När man idag jagar en hel generation så tappar både jakten på illegala fildelare och den övriga rättsstaten en stor del av den grund på vilket samhället är byggt. Nuvarande system fungerar inte, och vill vi inte finner ett sätt att stoppa framtiden som redan är här så behöver alla kompromissa.

Annonser

3 kommentarer

 1. Olov said,

  Smart!

 2. Jerka said,

  Det finns två problem med din lösning:

  1) Att abonnemangsinnehavaren görs ansvarig för det som sker på dennes dator. Detta skulle göra det svårt att tillhandahålla gratis wifi eller anonymitet på Internetcaféer och bibliotek. Alla kommer vilja begära personuppgifter av användarna för att kunna kräva in böter i efterhand. Risken är att öppna nätverk försvinner helt.

  2) Hur ska övervakningen gå till? Det finns bara tre parter som känner till vilka som delar en torrent: uppladdaren, nedladdaren och trackern. Det går inte att övervaka processen utan att delta i den. Ska polisen lägga ut lockbeten i form av torrentfiler och skicka böter till de som nappar? Låter inte som någon sund polisverksamhet i mina öron. (Ironiskt nog är detta precis vad upphovsrättsinnehavarna själva får göra i och med IPRED-lagen.)

  Jag är inte säker på att det över huvud taget går att övervaka fildelningen på ett rättssäkert sätt.

 3. Charlie said,

  1.) Om det är någonting Internet visar oss dagligen så är det att det mesta går att lösa. På samma sätt som vi inte lånar ut vår bil till vem som helst, så kanske vi måste vara beredda att skydda våra trådlösa nätverk.

  Dock tror jag inte att vi måste ge upp iden med fritt internet tillgängligt ”överallt” likt idag när man kan ta sin dator och se om man hittar ett internet, utan något slags identifieringssystem lär uppstå där man genom att dela ut sitt eget nätverk får ett id som man kan använda för att logga in på andra ”öppna” trådlösa nätverk. Visst blir det mer komplicerat än idag, men samtidigt inte värre än att bilfirmor frågar om ditt körkort när du skall hyra bil.

  2.) Jag har inget säkert svar på hur övervakningen skall gå till, men den integritetskränkande biten kan bli betydligt mindre än i dagsläget om man flyttar över straffansvaret från nedladdaren till innehavaren av abonnemanget. Då slipper man i alla fall ”privata” husrannsakningar.

  Sen är det helt absurt att internetleverantörer skall spara all information om vad man gjort under de närmaste två åren, men så länge vi måste leva med de störda reglerna uppifrån så kan övervakningen skötas på samma sätt som man hanterar felparkerare. Privata bolag (upphovsrättsinnehavarna kan ha den rollen, eller hyra ut den) samlar in bevismaterial enligt av staten uppsatta ramar och krav på äkthet, och sedan kan bolagen skicka iväg en ”illegal nedladdningsbot”. Om abonnemangsinnehavaren är säker på att ingen använt hans eller hennes internet så kan han eller hon ringa sin internetoperatör, få bevis på att ingen peer-2-peer-verksamhet har skett, och sedan överklaga ”nedladdningsboten”.

  Visst kommer det vara omöjligt för den enskilda individen att bevisa att han eller hon inte har laddat ner ett specifikt objekt, utan att trafiken istället gällt ett icke upphovsrättsskyddat objekt, men i de fallen får man gå till domstol, göra en ”utredning” på datorerna och komma fram till vad som faktiskt har hänt.

  —–

  Iden med böter enligt en felparkeringmodell är inte utan brister – men det känns som ett steg på vägen. All kultur kan inte vara gratis, men man kan heller inte jaga en hel generation eller skicka ut bötesbelopp på hundratusentals kronor (likt man gör i andra länder).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: