Hur man köper en fällande dom.

23 april, 2009 at 11:54 (Åsikter, Politik)

Det höjdes många ögonbryn när domen mot The Pirate Bay föll. Bland annat Expressens ledarsida skrev ”Ett års fängelse för var och en och drygt 30 miljoner kronor i skadestånd. Det framstår som en orimligt sträng dom.”

Nu kommer förklaringen. Rådman Tomas Norström är medlem i föreningen för upphosrätten, SFU. Enligt Expressen så är även Henrik Pontén (från Antipiratbyrån) samt Peter Danowsky och Monique Wadsted (rättighetsinnehavarnas advokater i TPB-rättegången) medlemmar där.

Men det är bara en diskussionsklubb, enligt Peter Danowsky. ”Han är intresserad av ämnet, inte att en rättegång skall få ett visst utfall”. Och visst kan man förstå att en specialistdomare på immaterialrätt skall vara medlem i en organisation som ordnar föreläsningar för sina medlemmar, så att de kan fördjupa sina kunskaper.

Då borde det vara värre att rådman Tomas Norström sitter i styrlsen för Svenska Föreningen för Industriellt rättsskydd, SFIR, som jobbar med frågor om patent- och mönsterskydd, samt verkat för en starkare upphovsrätt.

Upphovsrättsindustrin blir tagna på bar gärning med byxorna nere och händerna i kakburken. Till DN säger Monique Wadsten att ”P3 försöker bara koka soppa på en spik.” Spiken i det här fallet är att upphovsrättsindustrin köpt en dom, vilket vi alla vet ger soppan Rättsstaten en väldigt besk smak, och problemet är att upphovsrättsindustrin slängt i spiken i soppan. P3 Nyheterna har bara klagat över smaken och hittat spiken.

Att Piratpartiet kräver att rättegången tas om är väntat. ”Det här är korruption och rättsröta på en helt oförlåtlig nivå. Nomaren i det mest uppmärksammade målet på hela året är medlem i en intresseförening för ena parten i målet, och umgås dessutom privat med den sidans advokater. Hela rättegången måste göras om från början” skriver PP:s partiledare Rick Falkvinge i ett pressmeddelande. Att det troligtvis kommer stärka en redan stark grupp kommer nog som en bismak till den som släppte ner spiken i soppan.

Men vad annat kan man vänta sig, när det i den vanligtvis så hyllade rättsstaten Sverige framförs ett så tydligt fall av korruption.

Efter ett samtal med Thomas Bodström så genomfördes polisens razzia mot The Pirate Bay. En åklagare tog upp ett fall och åtalade några för ett brott som inte är ett brott. Och en domare som är aktiv för upphovsrättsindustrin dömde ut ett orimligt hårt straff.

—–

All heder åt nämdemannen Lennart Westman som lämnade sitt uppdrag inför rättegången därför att han var medlem i Föreningen Svenska Tonsättare. Däremot kan man undra hur han själv såg det som att han inte var jävig, bara för att han inte laddade ner musik själv. Han producerar musik, och borde således ha stött sidan som var mot nedladdning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: