Beställningslag – kan man hitta ett bättre bevis?

28 april, 2009 at 20:32 (Åsikter, Politik)

Alla i riksdagen har utgått ifrån att internetoperatörerna är lojala mot lagstiftningen och inte vill medverka till brott. Om Tele 2 intar den här attityden och det följs av andra operatörer blir det en skärpning av lagen i framtiden.

Så säger upphovsrättsinnehavarnas advokat Peter Danowsky till SvD angående att Tele2 slutar lagra användaruppgifter på internet. Om vi bortser från att alla i riksdagen inte tycker att det är fel att teleoperatörer raderar IP-nummer (som ett exempel kan vi ta Karl Sigfrid (m) som uppmanar internetleverantörer att sluta lagra användaruppgifter) så måste man ifrågasätta Peter Danowskys formulering.

Om Sverige är en demokrati så skall ingen part kunna beställa lagar. Visst har hela ”The Pirate Bay”-rättegången visat upp ett närapå korrumperat system från första dagen, och upphovsrättsindustrins påverkan på den svenska rättsstaten varit lika skandalös, men att det skulle gå så långt som att deras egna representanter öppet skulle deklarera det trodde jag aldrig.

Smaka på den sista meningen. ”Om Tele 2 intar den här attityden och det följs av andra operatörer blir det en skärpning av lagen i framtiden.” Det handlar inte om att de skall försöka få till en skärpning av lagen, eller att de skall tala med sina riksdagsledamöter, utan ändringen kommer att genomföras (och de vet upphovsrättsindustrin långt innan riksdagen ens diskuterat frågan).

Rättsröta? Jajamen.

Lämna en kommentar