När måste vi lämna in ett formulär till staten för att få ha sex med någon?

7 maj, 2009 at 11:11 (Åsikter, Politik)

Ibland är det enkelt att bevisa brott. När en bestulen datorägare kopplade upp sig mot sin dator och tog en bild med dess inbyggda webbkamera så kunde en äldreomsorgschef knytas till stölden.

Andra gånger är det betydligt svårare. Ett klassiskt problem är våldtäkter där man har två problem. Vem är förövaren? Och hur kan offret bevisa att hon eller han faktiskt sa nej?

Eva Diesen och Christian Diesen har följt upp 1200 våldtäktsanmälningar och kommit fram till att Sverige behöver en ny sexbrottslag. Eva Diesen säger till SvD att ”som lagen är utformad nu är kvinnor sexuellt tillgängliga tills de säger nej eller gör motstånd.” Istället vill hon att lagen borde bygga på ett samtyckesrekvisit. ”Då krävs att mannen visar att han har gjort något för att vara säker på att hon ville”, avslutar Eva Diesen.

Vi får bortse från faktorer som att även män blir våldtagna, vilket kommer göra lagen antingen oanvändbar (om varken mannen eller kvinnan har bevis på samtycke, vem skall då kunna åtalas utan att lagen diskriminerar män eller kvinnor?), och vad som händer om någon som gett sitt samtycke börjar säga nej (hur man skall kunna bevisa det effektivare än idag) så har vi fortfarande problem med trovärdig bevisning.

Hur skall den ena parten kunna bevisa att samtycke till samlag har skett? Mig veterligen kan många juridiska dokument räknas som ogiltiga om den ena parten inte varit vid sina sinnes fulla bruk, likaså eventuella muntliga ”kontrakt”, vilket försvårar situationen ännu mer.

Vad händer om två personer träffas på krogen under berusning, går hem till den ena och har sex, bara för att ångra sig dagen efter. Eller två vänner som har filmkväll, bara för att sluta med sex i den enas säng, och där den ena ångrar sig dagen efter?

Nu skall man inte tro att jag trivialiserar våldtäkter. Det är ett fruktansvärt brott, men samtidigt är det ett väldigt svårt brott att bevisa. Däremot måste vi behandla våldtäkter som alla andra brott, på ett rättssäkert sätt, och där alla är oskyldiga tills motsatsen är bevisad.

Lika lite som jag vill leva i ett samhälle där folk kan dömas till enorma skadestånd för att en kille på antipiratbyrån lärt sig använda ”bevismaskinen”, så vill jag inte leva i ett samhälle där alla kvinnor som vill hämnas på en kille kan skrika våldtäk, för att sedan se honom släpas iväg till fängelsehålorna därför att han inte kan bevisa att samtycke skett.

Annonser

3 kommentarer

 1. GH said,

  Precis så är det idag eftersom domstolarna oftast går på kvinnans linje, hon anses alltid trovärdig och man går längder för att försöka hitta sätt att sätta dit männen.

  Det ser vi ju inte minst på den statistik som påstås att våldtäkterna är mer än dubbelt så många i sverige jmfr med grannländerna, det fattar ju vem som helst som kan tänka att det är orimligt, det är lagarna som ändrats och det är skrämmande att de vill luckra upp dem mer och utöka begreppet ännu mer.

  Det pågår en häxjakt på män av ideologiska skäl i sverige.

 2. Sara said,

  Statens lagar i moralfrågor blir allt mindre legitima. De nya svenskarna visar vägen. Våld hanterar problemet! Mycket våld. Hedersvåld. Hämnd.

 3. Charlie said,

  Varje våldtäkt är ett problem, men problemet kan inte lösas genom att göra alla sexuella kontakter olagliga så länge inte två helt nyktra personer skrivit kontrakt på att genomföra någonting, och helst med två av varandra oberoende personer som hela tiden övervakar akten för att se så att båda två parter respekterar ett eventuellt nej.

  Vi måste vara medvetna om att en av statens främsta uppgifter är att skydda sina medborgare mot de som medvetet kränker individers rättigheter, men staten måste göra detta på ett rättssäkert sätt. Problemet med lagarna mot våldtäkt är att våldtäkter oftast sker där inga andra vittnen finns vilket gör att det blir svårt att fälla den/de skyldige/skyldiga, och på detta problem finns det ingen lätt lösning.

  Det mest intressanta alternativet skulle kanske vara att göra tvärtemot vad Diesen och Diesen föreslår, att istället för att sänka beviskraven vid våldtäktsmål så skulle man höja dem, men samtidigt möta upp skärpningen av lagen med betydligt strängare straff och möjligtvis även en skampåle i form av publicering i nationell media (tänk er en bild på dagens våldtäktsman i Aftonbladet eller dylikt). Då kan vi vara säker på att antalet våldtäkter (och misstänkta våldtäkter) skulle minska dramatiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: