Äntligen!

16 maj, 2009 at 14:32 (Åsikter, Ekonomi, Politik)

Jag tror det är Gert Fylking som brukar ropa ”äntligen!” när Horace Engdahl presenterar vem som blir årets nobelpristagare i litteratur.

Nu är det min tur att ropa ”äntligen!” då någon politisk instans (i det här fallet regeringens globaliseringsråd) vågar säga det otroligt politiskt inkorrekta att man borde få avskeda folk som är inkompetenta.

Att Sverige drabbas hårdare av den ekonomiska krisen är fullt naturligt – vi är ett väldigt exportberoende land, och när omvärlden stryper sin konsumtion och importerar mindre så slår det väldigt hårt mot oss. Men på lite längre sikt slår dagens LAS-regler ännu ett slag mot företagen, eftersom svenska företag både blir av med den nyanställda personal som de anställt för att fylla igen brister i kompetensen, och blir nästintill tvingade att behålla personal som är inkompetent eller lågproduktiv. Dessutom minskar LAS rörligheten mellan olika jobb och det mervärde av kunskapsutbyte som kan uppstå, och låser fast många på arbetsplatser där de inte trivs.

Visst, LAS är otroligt bra för de som gillar att pilla sig i naveln, luta sig tillbaka och hoppas på en livstidsanställning, men om alla vill ha mer (vilket dagens överbudspolitik signalerar) så måste även företagen kunna producera mer och effektivare, och därför borde även arbetslösa, pensionärer och alla andra ”typiska” vänsterkramare ställa sig upp och kräva en effektivare arbetsmarknadslagstiftning. För den framtida välfärdens skull.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: