Fiskerättsägare borde vara intresserade av samernas stämning av staten…

17 maj, 2009 at 21:32 (Åsikter, Ekonomi, Politik)

Svenska Samernas Riksförbund (SSR) hävdar att ”staten har tagit samebyns jakträtt utan rättsligt stöd.” De stämmer den svenska staten, och vill ha fastställt att samebyarna har ensamrätten till jakt och fiske inom sitt renskötselområde.

Till sitt försvar använder de uttalanden från 1873 år riksdag, där häradshövding Rikard Carlén, ledamot av lagutskottet, sa ”jag är alldeles övertygad om, att ingen här i Kammaren och ingen i riket finnes, och som icke erkänner att lapparnas rätt i detta afseene är äldre än vår och Sveriges kronas rätt, ehuru denna rätt icke finns i urkunder beskriven.” (Expressen)

Vad SSR kräver i erättning för statens intrång på deras rätt är ännu oklart, men vinner de gehör för sin stämning så kommer inte deras intäkter öka nämnvärt – pengarna som länsstyrelserna tjänar in på jaktkort går redan rakt tillbaka till samebyarna.

Den stora förändringen kommer istället ske i att samerna får ansvaret för sin miljö, ett ansvar de troligtvis kommer ta då deras livsstil och överlevnad kräver att naturen mår bra.

Samtidigt lär vi se kedjeeffekter på andra håll i landet, exempelvis bland alla vattenägare, och det är även här som samerna borde söka stöd för sin stämning. För det är inte bara samerna som sakta men säkert förlorar rättigheter att bestämma över sitt eget fiske; Även fiskerättsägare har sett sina rättigheter långsamt tas över av det offentliga – idag löser man ett fiskekort hos staten och så får man rätt att fiska på privata vatten… på samma sätt som man löser ett fiske- eller jakträttskort i sameland för att få fiska eller jaga där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: