Ung Vänster bevisar att den borgerliga alliansens politik gör Sverige rikare.

18 maj, 2009 at 04:42 (Åsikter, Ekonomi, Politik)

Ung Vänsters andre vice ordförande Thaher Pelaseyed kritiserar den borgerliga alliansens fördelningspolitik på Ung Vänsters blogg under rubriken ”En politik för alla?”. Som svar på sin egen frågeställning säger han ”Nej, alliansens politik tar från Botkyrka för att ge till Lidingö, Danderyd och Täby. Det är lite som skattesänkningarna.”

Bortsett från att han verkar tycka att Botkyrka har någon sorts medfödd rätt till en del av invånarna i Lidingö, Danderyd och Täbys inkomster, och att alliansens politik därigenom ”tar” från Botkyrkas medfödda rättigheter genom att minska straffbeskattningen på de som utbildat sig och producerar ett stort mervärde för hela samhället, så uppvisar han med fantastisk klarhet sitt eget tillkortakommande beträffande ekonomi.

Med ett diagram över real nettoinkomstökning per månad, 2006-2008, per decil, baserat på ”Riksdagens utredingstjänst, Dnr 2008:1 320, samt egna beräkningar” försöker han bevisa sin tes. Den tiondel som tjänat mest har också fått störst löneökning, beräknat på kronor och ören, samtidigt som de två tiondelar som tjänat minst varken har fått en löneökning, eller för den delen en lönesänkning. Trots sänkningen i A-kassa,försämringarna i ersättningssystemen till sjuka och kritiken över alla som tvingas leva på socialbidrag, så har denna grupp inte blivit fattigare. Politiken fungerar.

Faktum är att, enligt Ung Vänsters egna beräkningar, så har ingen decil av befolkningen blivit fattigare under perioden. Visst ökar klyftorna mellan de som ”inget” har, och de som har allt, men ingen får det sämre. Det om något är ett gott betyg till regeringen Reinfeldt.

Återstår att se hur krisen slår mot folks ekonomi, men siffrorna från 2009 lär vi få vänta ett år på.

1 kommentar

  1. (S)kattepolitik för de rika och fattiga drabbar… resten. « Charlie83’s Blogg said,

    […] det bättre. Men Mona tycker att det är oanständigt att några fått det bättre, samtidigt som ingen grupp fått det sämre. Det tycker jag är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: