Hur kan diskriminering vara brottsligt? Allt det handlar om är egna val.

21 maj, 2009 at 19:06 (Åsikter, Politik)

Diskriminering är en otroligt svår fråga, mest därför att allting är diskriminering. När en flyktingfamilj fick en högre hyra än ”skattebetalare” (hyresvärdens ordval), så reagerade Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Familjen kom till Sverige 2004 som kvotflyktingar, och fick hyra en lägenhet för 9990 kr i månaden, samtidigt som föregående hyresgäst bara betalat 5800 kr i månaden (en skillnad på 4190 kr i månaden). 2006 fick de en hyressänkning, och hyran hamnade då på 9339 kr i månaden, samtidigt som hyran för en likvärdig lägenhet i samma fastighet landade på 6000 kr. Efter att fallet tagits upp i hyresnämnden sänktes sedan månadshyran med 3000 kr, med motivering att huset inte visar spår av sedvanligt underhåll (de hittade mögel, vattenläckor och uttjänta vitvaror).

Efter att hyresnämnden konstaterat att hyresnivån var satt för högt, så valde DO att stämma hyresvärden. Det hade varit ett väldigt intressant fall, mest därför att diskriminering finns i alla beslut och samtidigt som det här fanns det en klar motivering till varför hyresvärden diskriminerat, men tingsrätten duckade för frågan genom att konstatera att diskriminering enligt diskrimineringslagstiftningen inte förelåg, därför att gruppen ”flyktingar” inte omfattades av beteckningen ”etnisk tillhörighet”.

Lars-Erik Hulth, rådman vid Örebros tingsrätt, säger till SvD att domstolen hade kunnat pröva sakfrågan om händelserna inträffat i år – då en ny diskrimineringslagstiftning trätt i kraft. Numera är det nämligen olagligt att diskriminera någon därför att han eller hon är invandrare.

Häriligger också problemet. Diskriminering finns i alla system. I alla tankar. I alla handlingar. Enda sättet att förbjuda viss diskriminering, är genom diskriminerande lagstiftning som skyddar vissa, men samtidigt struntar i att skydda andra. Bloggen Johans Reflektioner sätter fingret på problemet då bloggaren skriver:

”Det sägs att det är förbjudet med diskriminering i Sverige. Jag hör det, men vet inte vem som säger det, men alla som berörs vet att det inte är sant.”

Så länge man tillåter folk att göra val, så kommer de valen gynna vissa och missgynna andra. Så länge man inte lottar allting, så kommer diskriminering ske. Där jag växte upp var, och är, uttrycket ”sosse” något bland det mest förolämpande man kan kalla någon. Folk som är socialdemokrater, eller har deras värderingar, ses ned på och diskrimineras. Inte så att de får betala högre ränta, men de kanske inte blir inbjudna på fester eller hamnar lågt på vår prioritering. Samtidigt diskriminerades jag som djursholmare när jag som ung sökte jobb och fick höra att jag kunde be min pappa om pengar istället för att jobba. Men det är ett pris jag är beredd att acceptera, för att få ha en fri vilja och slippa gå och vara rädd för att dömas för diskriminering när jag gör val. För vilken diskriminering skall vara brottslig? Eller som Barkbit säger på sin blogg:

”Om låt säga fastighetsägaren gav en lägre hyra till flyktingfamiljen än sina grannar t.ex…hade det också varit klassat som diskriminering?”

SvD 1, 2

2 kommentarer

  1. Karlsson said,

    Men, har du inte lärt dig? I Sverige skall alla ha det lika jävligt, såvida man inte är invandrare eller HBT-person föstås. Sådana personer skall alltid ha särskild gräddfil.

    Men, det är egentligen ett mycket enkelt problem. När man ”diskriminerar”, dvs uttnyttjar det fria val som vårt samhälle är uppbyggt på, så är det bara att hänvisa till en tillåten parameter. Om någon skulle fråga förstås. – Ledsen men idag anställer vi inga personer med vita sockar. Vad jag vet så är man heller inte skyldig att motivera alla beslut man gör, när det gäller prissättning och selektering av kunder och leverantörer. Än så länge finns det ingen straffbestämmelse som kan bötfälla mig för att jag inte lämnar en fullödig analys över mina ekonomiska beslut.

  2. Charlie said,

    Problemet är att all positiv diskriminering medför att någon annan utsätts för negativ diskriminering, och hur man än vrider och vänder på saker och ting så kommer det faktumet kvarstå.

    Själv är jag för meritokrati, att folk får de poster och jobb de har efter hur duktiga de är på arbetet istället för att kyssa uppåt och sparka neråt, men jag vet att det inte fungerar så länge inte alla vill det, därför att folk kommer bland annat rösta på politiker likt Mona Sahlin som aldrig lyckats med någonting mer än att få kritik att rinna av henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: