Låt de som är utanför arbetsmarknaden stanna där.

29 maj, 2009 at 11:58 (Ekonomi, Politik)

LO och dess ekonomer presenterade igår en rapport som visar hur man kan se på löneutrymmet under de närmaste åren, och man blir förbluffad hur de har räknat.

För visst konstaterar man att ”krisen i svensk ekonomi är allvarlig och djup” med en svag ”investeringsutveckling” som ”kommer att påverka produktionsförmågan negativt”, men samtidigt säger man att då dagens kris är en efterfrågekris och inte en kris beroende av höga löner så bör man beräkna löneutrymmet enligt produktionsförmågans utveckling i näringslivet. Därför kommer LOs chefsekonom Lena Westerlund fram till att ”det finns ett utrymme för löneökningar i storleksordningen 2,5-3,5 procent per år under åren som kommer.”

Tillåt mig skratta. Under en av de starkaste högkonjunkturerna någonsin fann man att lönerna kunde höjas med strax över tre procent årligen, och nu säger man att löneutrymmet är närapå lika stort. När man på många håll tar till lönesänkningar för att slippa uppsägningar, så slår LO på stora trumman och tycker att lönerna kan höjas lika mycket som under tidigare år. Eller egentligen höjas ännu mer, eftersom inflationen förväntas bli låg vilket leder till en högre reallöneökning.

Storhetsvansinne, eller samma rådgivare som hitintills gett Wanja råd inifrån LO-borgen? Vem vet.

Regeringen kallar det för utanförskap. Ekonomer tittar på problematiken med insiders och outsiders på arbetsmarknaden. Det är nämligen så att tröghet i arbetsmarknaden, tillsammans med skyddande system för vissa, skapar extra arbetslöshet. LAS, som skall skapa tryggare arbeten, ser till att vi får färre arbeten, fler otrygga anställningar, och ett ökat ”utanförskap”. Låt mig förklara.

När en lågkonjunktur vänder uppåt, så kräver de som är inne i systemet, ”insiders”, direkt att deras löner skall öka. Detta tar resurser som annars skulle användas för fler anställningar, en snabbare uppgång och en större kaka att fördela mellan alla. Ett begränsat antal får det lite bättre, samtidigt som väldigt många andra får det mycket sämre. Sker detta bara på ett företag, så tappar det företaget marknadsandelar men de allra flesta berörs inte av händelsen, men när det sker över hela marknaden, på alla företag, så minskar samhällets totala produktion, fler personer passiviseras och samhället tvingas använda mer av sina skattepengar till bidragssystem. De som inte är ”insiders” är ”outsiders”, utanför produktionsapparaten, och de drabbas allra värst av systemet.

När sedan en högkonjunktur vänder neråt, så fortsätter de ”insiders” som känner att de sitter säkert att kräva höga lönehöjningar och bättre förmåner, vilket tvingar företagen att dra ner mer på andra håll vilket leder till att fler personer med mindre säkra anställningar får sparken. De som inte sitter säkert, förlorar väldigt mycket, medan ett fåtal vinner litegrann. Häri ligger konflikten mellan insider och outsider.

Låt oss föra över problemet till vår tid och värld. Sverige kraschar in i en lågkonjunktur. Ett stort antal människor har förlorat sina arbeten, och ännu fler är i farozonen. Då väljer de som sitter på någolunda säkra anställningar att ställa ett enormt krav inför den kommande lönerörelsen, vilket gynnar ett fåtal, samtidigt som löneökningar på de nivåerna riskerar att slå ut en stor mängd arbetstillfällen, vilket missgynnar väldigt många. LO, alla ”insiders” stora förkämpe, skall inte bry sig om vare sig Sveriges ekonomi eller alla arbetslösa och icke-medlemmar, men de offrar alla de med få anställningsår när de säger sig se ett löneutrymme på 2,5-3%. De bryr sig endast om ett fåtal personer som inte kommer få sparken därför att LAS skyddar dem. Och de vet att resten av deras medlemmar inte förstår vilka konsekvenser kravet får om det blir verklighet. För att inte tala om vilken effekt LO får för alla som är fast i ”utanförskapet”. Mer cementerande effekt går knappt att hitta.

Tur då att LO:s avtalssekreterare säger att det ännu är för tidigt att sia om hur stort löneutrymmet är, men att en tillväxt 2010 på 2-2,5% kan skapa visst begränsat utrymme för lönehöjningar. Frågan är bara om den tillväxten är förväntad genom effektiviseringar eller ökad mängd arbetade timmar…

SvD, DN & Aftonbladet

1 kommentar

  1. Förstår inte LO att Per Bardh är inkompetent, eller kan de inte sparka honom pga LAS? « Charlie83’s Blogg said,

    […] exempel är de privilegier som insiders på arbetsmarknaden åtnjuter. Folk med fast anställning, många anställningsår på samma företag och en hel drös […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: