Unga är inte lika med dumma

1 juni, 2009 at 10:02 (Åsikter, Politik)

PJ Anders Linder försöker finna anledningen till varför alliansen inte lockar de unga. Bland annat tar han upp integriteten, den fråga där Piratpartiet lyckats sno åt sig röster, som en viktig faktor. Tyvärr vågar han inte följa sin instinkt hela vägen, utan försöker visa på att det inte bara är i sakfrågor som regeringen förlorar. Att det stora problemet är regeringen Reinfeldts problem med att förklara hur regeringspolitiken påverkar oss alla.

Regeringen Reinfeldt har problem att berätta hur de tänker, därför att de vekar ha glömt bort den kommunikation med väljarna som ledde till deras valseger i förra riksdagsvalet, men det kan inte förklara regeringens dåliga opinionssiffror bland unga. Hade det varit sättet att berätta om sin politik som fallerade så hade det även varit synligt bland andra åldersgrupper. Så då återstår bara ”den stora sakfrågan”.

Vi unga är inte dumma. Jag kommer från en traditionellt blå bakgrund, och de flesta av mina vänner röstade på ett borgerligt parti när de röstade för första gången. Men någonting har hänt, och det har plötsligt blivit socialt accepterat att prata om andra politiska partier. Varför?

Därför att regeringen, rent ut sagt, skiter i ungdomarna och deras verklighet. Fildelning är en av frågorna, där politikerna visar att de inte vet vad de talar om. Senast idag fick man ett bevis på detta, då en kristdemokrat och en piratpartist debatterade i SVT:s morgonprogram inför EU-valet.

Debatten gick till ungefär såhär. Piratpartisten sa att de inte vill ha ett system där barnfamiljer jagas på fantasisummor av skivbolagen, vilket IPRED skapat en grund för. Kristdemokraten svarade med att den svenska skadeståndsrätten inte medger så stora belopp, utan att barnfamiljen får betala för den faktiska kostnaden av det de delat ut. Piratpartisten får chansen att prata om rättengången mot The Pirate Bay, och visar på hur stort barnfamiljens skadestånd kan bli genom att säga att TPB fick betala 30 miljoner för medhjälp till illegal fildelning av 30 filer, vilket skulle ge en barnfamilj som laddat ner tre filer ett skadeståndskrav på minst tre miljoner. Kristdemokraten svarar att det är skillnad på barnfamiljen som laddar ner, och de som tillgängliggör filerna. Och här vinner piratpartisten alla ungdomar som någonsin laddat ner, samtidigt som alliansens representant visar att man inte kan vad man pratar om, vilket dessutom är en stor del av ungdomarnas vardag och kulturkonsumtion. För torrenttekniken bygger på att när man laddar ner en fil, så fort man fått ner en del, så tillgängliggör man det man laddat ner. För tio år sedan kunde man ha en mapp för de saker man laddade ner, och en mapp för de saker man laddade upp, men det dog med torrenttekniken. Så till alliansens politiker kan man bara säga en sak.

Vakna, innan det är för sent!

Annars så hjälper inte debatter där man pratar skatter, för ungdomar (speciellt de utan jobb) har svårt att förstå hur det angår dem. Att tvingas prata lönedumpning, klimatpolitik och patientrörlighet hjälper inte heller de borgerliga. Utan ekonomisk utbildning är lönedumpning bara ryssen som man skrämmer barn med, klimatpolitiken är sedan länge förlorad till de gröna och patientrörlighet handlar väl bara om gamla och sjuka – eller? Saknar man minnen från innan Sovjet föll, så är det dessutom svårt att förstå vad öppna gränser och en fri marknad har gett oss. Och då vinner den rödgröna röran på walkover.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: