Ulvskog för arbetarnas bästa – men mot alla andra.

2 juni, 2009 at 15:40 (Åsikter, Ekonomi)

Vad är lön? En väldigt enkel fråga, om ack så svår.

Lön är ersättning som en arbetsgivare betalar ut för att få hyra en arbetstagares arbetsinsats under en bestämd tidsperiod. Det var det enkla svaret.

Det svåra svaret handlar om helt andra saker. Att arbetsgivare inte köper in arbetskraft, och de inte tjänar pengar på det utförda arbetet. Och att arbetsgivare inte vill betala mer än vad de behöver. Samtidigt som arbetstagaren inte vill arbeta för mindre än att de har råd att överleva, och försöker sälja sig så dyrt som möjligt.

Häri ligger problemet med Hyrlett, och varför Marita Ulvskog pekar ut dem som människohandlare. I Lettland har man en helt annan kostnadsbild än i Sverige. Det är mycket billigare att leva där, vilket även gör att lönerna är avsevärt lägre. En anställd på Hyrlett kan tjäna upp till tre gånger så mycket i Sverige som hemma i Lettland, trots att den måste sälja sin arbetskraft billigare än svenskar eftersom språkbarriärer sänker värdet på arbetstiden.

Visst finns det utländsk arbetskraft som konkurrerar med löner, och lägger sin lönenivå betydligt under den svenska normen för samma utförda arbete, men gör sig arbetsgivare skyldiga till människohandel om de väljer den billigaste arbetskraften? Svaret på den frågan passar bäst som en ny fråga; Om alla snabbköpskassörskor skulle kräva en lönehöjning på många tusen kronor i timmen, skulle det då vara människohandel att anställa gymnasieungdomar för de 80 kronor i timmen som snabbköpskassörskor tjänar idag?

Marita Ulvskogs handlar likt LO och väljar att skydda se som har jobb. Folk fast i utanförskap, liksom fattigare människor från andra delar av världen, ges inte tillfälle att komma in i samhället och vår gemensamma värme, om de kan riskera att störa vår livsstil det minsta. Offra många för ett fåtals välbefinnande. Socialdemokrati i dess renaste form, och man kan bara undra varför arbetslösa tenderar att stödja Socialdemokraterna i högre grad än andra.

Lite samma sak som kritiken mot att sänka löner, för att låta fler behålla sina jobb… Egoism på hög nivå. Genom att kostnaden för arbetskraft sjunker, så finns det fler projekt där det blir lönsamt att hyra in arbetskraft, och fler får jobb.

1 kommentar

  1. CB said,

    Jag skulle inte vilja dra (s) ståndpunkt som så långt att de ”offrar många för ett fåtals välbefinnande”. Trots att vi har drabbats av en lågkonjunktur och enorma varsel har fortfarande flertalet, även bland de fackliga medlemmarna, fortfarande ett jobb att gå till varje dag. Dock kvarstår poängen du vill göra i att (s)-politik, understödd av den rödgröna duon, skapar exkluderande effekter för de som står utanför.

    Men att alla arbetstagare sänker lönen för att fler ska kunna jobba tycker jag låter mer solidariskt än fackets exkluderande politik. Problemet blir att få med sig alla på tåget, även de som hade klarat sig väl utan sådana åtgärder. Dvs. basarna i LO-borgen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: