Marknadsekonomi eller Planekonomi? Hur använder vi vår framtida inkomst

8 juni, 2009 at 19:10 (Politik)

Problemet med gårdagens EU-val, och troligtvis en av huvudanledningarna till det låga valdeltagandet, är att de etablerade partierna har misslyckats att berätta vad valet egentligen handlar om. Den vanlige Svensson som inte har förmågan eller tiden att sätts sig in i alla frågor, har fått lyssna på hur alla etablerade partier säger sig tycka precis samma sak.

De enda som vågat sticka ut är Piratpartiet, men de har kritiserats för att bara vara ett enfrågeparti. Visst fokuserade de mycket på integritet, speciellt på internet, men om de röstar som alla andra svenska parlamentariker så är de inte mer ett enfrågeparti än Miljöpartiet, eller något annat svenskt parti.

Vilket för oss tillbaka till frågan – varför lyckades inte de etablerade partierna mobilisera sina väljare, och sno nya väljare från andra partier?

Därför att inget parti vågade prata om ideologiska skiljelinjer. Högern står för att folk skall ha frihet att välja, men samtidigt måste de ta ansvar för sina val. Vänstern står för att folk skall skyddas från negativa aspekter av sina val, men samtidigt måste man då beskära en del av deras friheter. I det långa loppet talar vi om marknadsekonomi eller planekonomi, och individen eller staten skall bestämma över våra liv.

Häri ligger också möjligheten till ett ökat intresse för EU-valet, och att få fler som röstar. Man måste förklara att valet inte handlar om saker som ändå inte bestäms i EU, utan att det handlar om huruvida EU skall utvecklas mot mer marknadsekonomi eller mot mer planekonomi.

SvD:s ledarblogg visar med all önskvärd tydlighet hur den svenska rödgröna vänstersidan fungerar, när de hittar en artikel från Kommunals chefsekonom Anna Thoursie där hon kommenterar vad ökad köpkraft kommer användas till:

”Kommer vi då, säg 2025, i genomsnitt per hushåll att ha tre platt-TV, fem designmöbler, sju telefondatorer (varav vi inte begriper oss på den näst senast inköpta; därför köpte vi ytterligare en modell) … men ha accepterat en sämre äldreomsorg och en sämre sjukvård? Naturligtvis inte. Vi kommer inte att tolerera en sådan utveckling.”

Låt mig ge ett extremt förslag. Varför inte låta skattetrycket ligga kvar där det ligger nu, men inte höja de kommunalanställdas löner något? Då använder vi den ökade köpkraften till att kunna anställa fler inom vård, skola och omsorg samtidigt som vi inte beskär andra personers friheter?

Dessutom, är det inte Kommunal som placerat halva sin aktieportfölj i Swedbank? Bra ekonomer de har…

Lämna en kommentar