Enfrågepartiet De Gröna försöker bli lite mer.

9 juni, 2009 at 20:39 (Politik)

Svensk politik är en intressant blandning av motsägelsefulla ståndpunkter. Samtidigt som Piratpartiet kritiserades starkt för att vara ett enfrågeparti utan politisk grundideologi, så togs ett annat enfrågeparti in i värmen då Miljöpartiet blev ”fullgod” medlem av den rödgröna röran som planerar att bilda regering om de vinner nästa riksdagsval.

Det spännande här är inte att ett parti utan ideologisk kompass, som en gång i tiden låg längre högerut än både centern och kristdemokraterna, plötsligt har dragit på sig en röd överrock, utan hur de försöker anpassa sig till sina nya vänner.

Peter Råberg, riksdagsledamot för Miljöpartiet och ledamot i försvarsutskottet, skriver följande på SvD Brännpunkt:

”Att Nato har kärnvapen ombord under sina övningar är en självklarhet. Att Sverige låter sig öva med Nato och samtidigt överlåta hela övningen till Nato innebär att Sverige för första gången kommer att öva med kärnvapen, på svensk mark.”

Att Vänsterpartiet är kritiska mot allt vad NATO heter, och tror att man kan skicka in lastbilar med förnödenheter utan militärt understöd till konflikthärdar, det vet vi redan. Att Socialdemokraterna sett till att förbereda Sverige inför en snabb NATO-anslutning i händelse av krig, samtidigt som de utåt varit starka förespråkare av alliansfriheten, är lika känt. Men att Miljöpartiet är så villiga att anpassa sig till deras nyfunna vänners NATO-kritik, att de är beredda att offra sitt förtroende bland den svenska valmanskåren genom att ljuga, är knappt något man kunde vänta.

Ett desperat enfrågeparti håller på att förlora ensamrätten till sitt existensberättigande. De borgerliga politikerna kan visa upp att de lyckats bättre med sin miljöpolitik under två år än vad Miljöpartiet har lyckats göra under åtta år som regeringspartner, samtidgit som de röda partierna kämpar för att stärka sin gröna profil. Då gäller det att bredda sin repertoar, och finna nya frågor att skapa publicitet om. Som ett bråk över NATO. Även om det kräver att man ljuger sina egna väljare rakt i deras ögon.

Inte ens med byxorna nere är Peter Rådberg beredd att erkänna sitt misstag. Han försvarar sina lögner på följande sätt:

”Jag sticker ut hakan lite grand.”

Och det är inte lite han sticker ut sin haka. Niklas Granholm, förste forskare på Totalförsvarets Forskningsinstitut, säger att Storbritannien avvecklade sina luftburna kärnvapen i slutet av 1990-talet, för över tio år sedan. Försvarsminister Sven Tolgfors kommenterar miljöpartistens påståenden med att ”det är fullständigt trams”. Och Storbritanniens marin hänvisar till Tony Blair som 2006 sa att landet bara har ett enda kärnvapensystem, och det är ubåtsbaserat.

Ibland blir man tagen på bar gärning med fingrarna i syltburken. Undra vad nästa drag blir från partiet som försöker bli något mer än ett enfrågeparti.

—–

Efter att några vänner bett mig specificera vad Alliansen lyckats med kontra Miljöpartiets misslyckanden, så letade jag fram den debattartikel jag läste för ett tag sen och som jag grundade en del av åsikten på. Artikeln går att hitta här och heter ”Miljöpartiets politik är bara snicksnack”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: