Hur mycket är vi beredda att offra innan vi inser att upphovsrätten behöver reformeras.

10 juni, 2009 at 19:24 (Politik)

Guinness Rekordbok har kallat det världens största datorfestival. Nästan 14 000 datoranvändare medverkade senast. Mottagare av ett hedersdiplom från Jönköpings Kommun för dess påverkan på det lokala näringslivet, utbildningsväsendet och samhället i övrigt. Ett av det svenska IT-samhällets största fyrbåk, och en bild av hur stora datornätverk påverkar omgivningen. Och nu i fokus från upphovsrättsivrarna.

Likt på Internet, så frodas den illegala fildelningen under DreamHack. Anledningen är lika enkel som tydlig. De som jobbar på evenemanget tillåter inget olagligt under festivalen, men det är inte praktiskt möjligt att genomföra ett LAN-party utan att lämna utrymme för illegal fildelning. Och enda möjligheten att stävja fildelningen, oavsett om man vill göra det på Internet eller på DreamHack, utan att censurera även laglig fildelning, är att ställa en kontrollant bakom varje skärm.

I ljuset av nuvarande diskussion om samhällets lagstiftning och dess effekt på det digitala samhället, kan fildelningen på DreamHack skapa en intressant situation. För finns det något parti som aspirerar på regeringsmakt efter nästa val, som skulle våga ställa sig bakom upphovsrättslagstiftningen om polisen gjorde en razzia på DreamHack? Och om ingen anmäler DreamHack, och om polisen inte gör en razzia, skulle det då betyda att illegal fildelning är accepterat om än bara i vissa situationer?

SAMI har uppmärksammat problemet:

”Rent strategiskt skulle det dock vara kontraproduktivt att agera mot DreamHack i dagsläget. Att köra in där med en bulldozer ger extremt negativa konsekvenser. Men å andra sidan: ska vi tillåta illegal fildelning på just DreamHack? Nej, det ska vi såklart inte.”

Henrik Pontén säger att det bara är en tidsfråga innan rättssamhället springer ikapp DreamHack. ”Svensk lag gäller överallt. DreamHack är ingen frizon.” Sanningen kanske är tvärtom, att DreamHack öppnar ögonen på rättssamhället och framtvingar en diskussion om förändrad upphovsrätt.

Om inte riskerar DreamHack fällas, om så bara för medhjälp till fildelningsbrott. Sedan ”The Pirate Bay”-domen vet vi att skadan för varje sådant brott värderas till en miljon kronor (30 filer / 30 miljoner = 1 miljon styck), och om så bara hälften av användarna på DreamHack delar ut en fil var blir skadeståndet 7 miljarder kronor. DreamHack skulle gå i konkurs, dess viktiga bidrag till samhället försvinna, och Sverige förlora blivande IT-kompetens. Alla skulle förlora, förutom ett fåtal upphovsrättsorganisationer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: