Nu kommer uppföljaren: Bidragslinjen vs Arbetslinjen – Andra Valet

30 juni, 2009 at 14:48 (Åsikter, Politik)

Under riksdagsvalet 2006 syntes för första gången en tydlig skiljelinje mellan höger- och vänsterblocket. Medan högerblocket i form av ”Alliansen” stod för arbetslinjen så stod vänsterblocket med Socialdemokraterna som fanbärare för bidragslinjen. Det svenska folket förstod att den bidragslinje som regeringen Persson stod för, uppbackad av både Miljöpartiet och Vänsterpartiets ledning, passiviserar folk och minskar viljan att arbeta eller starta eget företag.

När det inte är någon skillnad, ekonomiskt, mellan att arbeta och inte arbeta så arbetar bara idioten. Varför? Därför att du genom att arbeta säljer bort 50 timmar av din tid varje vecka som du annars kunde gjort vad du ville med, samtidigt som den arbetslöse får sina pengar ändå. En a-kassa på 80% slår knappt ekonomiskt mot den som blivit arbetslös, för samtidigt som han tappat 20% av sin inkomst så behöver han inte betala för resor till och från arbetet, mat under arbetstiden och arbetskläder, för att bara nämna några kostnader som uppstår kring ett arbete.

Trots detta tror fortfarande Socialdemokraterna att höjda a-kassebidrag är lösningen på alla världens problem. Genom att höja a-kasseersättningen tillfälligt i år och nästa år anser Henry Ohlsson, professor vid Nationalekonomiska institutionen på Uppsala Universitet, under Socialdemokraternas ekonomiska seminarium.

Anledning? Att man skulle kunna hjälpa de som redan blivit arbetslösa. Hur? Genom att ge dem mer pengar nu. Henry Ohlsson är inte dum, och  han förstår att a-kassenivåerna skapar incitament för att söka arbete, men ändå vill han höja ersättningsnivåerna av något som liknar barmhärtighetsskäl.

Bara höjningen blir temporär. Men har det inte diskuterats tidigare? Att ha bidragsnivåer som höjs vid dåliga tider, och sänks när tiderna är bra? En effektiv lösning, men med ett fel. Temporära höjningar tenderar att bli permanenta. Om den rödgröna trojkan vinner nästa riksdagsval, kan man då tänka sig Lars Ohly ställa sig på barrikaderna och kräva sänkt a-kassa för att tvinga ut folk och söka arbete? Eller för den delen, den hårt kritiserade Mona Sahlin? Skulle inte tro det.

Återigen har vi fått besked på var stridslinjen kommer stå under nästa års riksdagsval. Skattehöjningar för de som arbetar och höjda bidrag från den rödgröna trojkan. Skattesänkningar för de som arbetar, och minskade bidrag från staten från alliansen. Bidragslinjen mot arbetslinjen. Förra gången vann arbetslinjen, undrar hur det går nu…

2 kommentarer

  1. Claeskrantz.se » A-kassan behöver reformeras said,

    […] , Höjd A-kassa permanentar arbetslösheten, Björklund låter batongen vina över ungdomarna, Nu kommer uppföljaren: Bidragslinjen vs Arbetslinjen – Andra Valet, Helvete, Socialdemokraterna i Stockholm ska vinna valet genom 7 K  S: “Höj a-kassan […]

  2. CB said,

    När jag läser vad som diskuteras inom den svenska oppositionens dörrar så blir jag mörkrädd. Vet inte om jag har större lust att återvända trots allt. :/

    Allt som var så bra efter det förra Riksdagsvalet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: