Någonting är sjukt med arbetarrörelsen.

11 juli, 2009 at 18:55 (Ekonomi, Politik)

Även om PRO skall vara ett ”i förhållande till politiska partier obundna” så har de länge setts som en del av den socialdemokratiskt dominerade arbetarrörelsen.

Och liksom många andra delar av arbetarrörelsen så har även en företrädare för PRO åkt fast med fingrarna i kakburken. En tidigare anställd vid PRO i Blekinge har anklagats för att ha förskingrat 1,3 miljoner kronor av förbundets pengar. Den anklagade har gjort vissa erkännanden, men förnekar uppsåt för delar av förskingringen.

Man kan undra vad som händer just nu. Är det måhända en svag ledning av partiapparaten med Mona och Wanja i spetsen, eller har moralen bland arbetarrörelsens ”valda” företrädare plötsligt sjunkit så lågt att man på flera fronter samtidigt börjar uppföra sig tvivelaktigt, och beror det i så fall på att den nya redningen redan från början haft tvivelaktiga åsikter om ”mina pengar” kontra ”skattebetalarnas pengar”?

I den värld som socialdemokratiska företrädare lever tillåts de att nyttja partiets (och staten, för staten är väl en del av partiet?) kassa för egna ändamål. Man ser sig själv som någonting förmer än andra, och skaffar sig därigenom fler rättigheter än andra. Deras nuvarande partiledare, Mona Sahlin, försvarade sig när hon blev ertappad med fingrarna i kakburken med att hon ”tog ut ett förskott på lönen, och det kan väl de flesta göra.” Även fast hon troligtvis var en fifflare, utan synligt intresse att betala tillbaka ”förskottet” innan media fick nys om saken, så försvarar hon sig med en presskonferens där hon bland annat sa följande välciterade mening:

Jag är baske mig ingen ohederlig person! Jag är ingen fifflare.

Och det är säkert så. Mona såg sig inte som en ohederlig person, därför att hon gjorde bara vad alla andra i hennes omgivning alltid gjort – skott sig på skattebetalarna. Kanske är det därför hon sa att ”om man är socialdemokrat, då tycker man det är häftigt att betala skatt. För mig är skatt det finaste uttryck för vad politik är”, för höga skatter ger mer pengar att förskingra.

Det kanske är anledningen till att Villy Bergstrom, LO-ekonom och f.d. vice riksbanschef, sa att ”partiledaren Mona Sahlin är inte förmögen att med auktoritet tala om ekonomiska frågor, än mindre tänka konstruktivt om ekonomiska system, därför att hon är för okunnig. Kompetenser i hennes omgivning har stötts ut.” Och uppenbarligen saknar hon kompetensen själv.

En hög skatt har inget egenvärde, om man inte kan använda pengarna på ett vettigt sätt. Men frågan är om Mona Sahlin förstår det, eller om hon är en dålig politiker. Alltså inte en dålig politiker, för hennes styrka är att kunna förmedla budskap hur konstiga de än är, men enligt hennes egen definition:

”De dåliga politikerna, det är sådana som aldrig kommer ut ifrån det här huset, till exempel, och som pratar på ett sådant sätt så att ”vanliga”, inom situationstecken, folk inte förstår.”

För hur många arbetsgivare tillåter ”förskott på lönen” till ”vanliga” människor, speciellt oredovisade sådana som inte betalas tillbaka vid nästa löneutbetalning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: