Vi förstod inte vad vi skrev under så därför är vi utan skuld, säger de blundande oppositionsråden.

17 juli, 2009 at 12:34 (Ekonomi, Politik)

När man kom överens om hur Sveriges beredskap inför ett behov av massvaccination skulle se ut, så kom Staten och Sveriges Kommuner och Landsting överens om att dela kostnaden. Staten skulle se till att det fanns ett avtal som säkerställde att vaccin fanns tillgängligt och betala för det, medan Sveriges Kommuner och Landsting skulle ta kostnaden för om en massvaccination behövde genomföras.

Det var 2007, då Sverige låg inne i den längsta och starkaste högkonjunkturen på länge. Förespråkare och förståsigpåare hävdade att vi nått en nytt stadie i samhällsutvecklingen där ingen lågkonjunktur skulle uppträda. Nu är det 2009 och vi vet bättre. Alla samhällsfunktioner har fått det sämre ställt.

För att undvika det ansvar och kostnader man tidigare dragit på sig, så går olika landstingskramare ut och klagar över kostnaden för den massvaccinering som komma skall. Oppositionsråden Birgitta Sevefjord (V) och Ingela Nylund Watz (S) försvarar kritiken med att de inte förstod bättre:

”Vi har åtagit oss att stå för en del av kostnaderna, men den här omfattningen har det ju aldrig varit tal om tidigare. Vi står inför en delvis ny situation.”

Jag vet inte vilken information de har fått, men om jag inte minns fel av diskussionerna om fågelinfluensan H5N1 så var det massvaccination av alla som det pratades om… men de två oppositionsråden kanske har samma mediastateg som Wanja Lundby Wedin.

Dessutom har man den vanliga skaran regeringskritiker som försöker hitta alla vinklar som går att klaga på staten och då helst direkt på regeringen Reinfeldt. Man kan i dessa tider fråga sig hur hög skatt samhället skulle behöva ta ut från sina medborgare, bara för att uppfylla dessa kritikers minimikrav, men för varje satsning som regeringen gör ställs ännu orimligare krav. Som Ingvar Persson skriver i Aftonbladets ledare:

”Sammantaget räknar Sveriges Kommuner och Landsting med att vaccinationen kommer att kosta mellan två och tre miljarder.
Pengar som inte finns i landstingens hårt pressade budgetar.”

Inte heller Socialdemokraterna har förstått att statens resurser är begränsade. Man kan inte bara starta en sedelpress för att betala allt och alla. Ylva Johansson har kommit fram till att det är staten som inte gett landstingen en massa extra pengar i lågkonjunkturen som tvingat landstingen att skära ner, så det är staten som skall ta kostnaderna som uppstår i och med massvaccineringen:

”Landstingen sitter med stora underskott på grund av regeringens politik. Att låta dem stå för alla vaccinationskostnader är oanvarigt.”

Självklart har inte staten gett landstingen extra pengar därför att pengar är en begränsad tillgång och även staten har fått mindre skatteintäkter. Det beror på att världsekonomin har tappat fart vilket lett till att det lilla exportberoende landet Sverige drabbats hårt. Att då ge regeringen kritik för att dess politik lett till problemen är kanske att överskatta landet Sveriges roll i världen, men det kan bara leda till ifrågasättanden om Socialdemokraternas verklighetsbild. Kanske skulle man bolla tillbaka huvudfrågan. Finns pengarna liggandes oanvända i statens budget? Är inte statens budget redan hårt pressad? Och gör landstingen någonting onödigt, eller mindre nödvänigt, där man kan spara in pengar?

Oavsett gör sig äggallergiker inget besvär – vaccinet tas fram genom odling i hönsägg. Äggallergi kombinerat med äggprodukter är nämligen betydligt farligare än influensan som i de flesta fall är väldigt mild. Och för alla andra svenskar finns alltid risken att vaccinet inte levereras, trots avtal. För 5,7 miljarder andra världsmedborgare finns inget vaccin att prata om.

1 kommentar

  1. Svininfluensa said,

    Undersök först om vaccinet är 100% säkert innan ni köper vaccin för 3 000 000 000 kr era idioter till ministrar. http://www.svininfluensan.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: