Ekkart Arbeit – duktig tränare eller bara duktig pillertrillare?

24 augusti, 2009 at 19:36 (Åsikter)

Mobbingen av Semenya var VM:s värsta övertramp, tycker Jan Majlard. Att en ung kvinna, om än ovanligt manlig i både utseende och löpstil, får sitt kön ifrågasatt var en skandal. Nog förstår man att den sydafrikanska friidrottsbossen hoppar av den internationella friidrottsorganisationen IAAF, även om jag inte kan förstå hur det skulle handla om rasism.

Istället verkar det vara som om en hel friidrottsvärld hoppas att det verkligen är så, att den 18-åriga flickan egentligen är (eller har varit) en kille. För vad vore alternativet? Antingen har alla andra misslyckats kapitalt i skolningen av deras löpare, eller så har den östtyska demontränaren från 80-talet Ekkart Arbeit gjort det igen – vunnit medaljer med dopade löpare.

Nu har den brittiska tidningen Telegraph avslöjat att Caster Semenya hade onormalt höga testosteronvärden inför VM – tre gånger så höga jämfört med vad som är normalt för kvinnor.

Hennes tränare Ekkart Arbeit, en av männen bakom den systematiska dopingen i forna Östtyskland, har tidigare anklagats för att proppa den förre kulstöterskan Heidi Krieger full med så mycket steroider så att hon blev tvungen att genomgå ett könsbyte.

Är Caster Semenya dopad förtjänar hon inte de stående ovationer hon fick när hon tog emot sin guldmedalj. Är hennes onormalt höga nivå av testosteron fullt naturligt, och hon inte är en man enligt IAAF:s regler, så förtjänar hon inte att behandlas som en spetälsk.

1 kommentar

 1. Illwill said,

  Finns inte en enda ”topp”sprinter (oavsett man, kvinna eller blandat) som tävlat rent sedan mitten av 80-talet. Det samma gäller cyklister. Jag kan erkänna att jag inte har några andra bevis än ren logik (och alla de som åkt fast), men jag är villig att satsa en årslön på mitt påstående. Fast det kan ju vara mandlar som får sprinters att bli så duktiga, som något geni påstod på Newsmill. Varför inte spenat?

  Man förbättrar inte sina resultat på det sättet Michael Johnson gjorde, om man redan ligger på högsta nivån, utan droger. Det fungerar helt enkelt inte så.

  Lance Armstrong får man i USA inte kritisera (nästan lika tabu som om man kritiserar Israel, för de som hängt med senaste veckan), och visst så är det starkt av killen att komma igen efter cancer etc, men han spelade inte rent såklart.

  Att en sydafrikansk…person…råkar ha 3 gånger så mycket testosteron som vanligt är i sig kanske inte helt övertygande bevis om att personen fuskat, dock känns det lite suspekt. Lägger man däremot till att tränaren är person som systematiskt hjälpt ”atleter” dopa sig (tänk Marion Jones) så måste man vara bra jäkla naiv för att tro att personen är ren.

  Michael Phelps, tror jag faktiskt var ren. Har inte sett något som skulle indikera motsatsen. Notera dock att han inte var sprinter. Jag la till honom enbart för att visa att man kan prestera på riktigt hög nivå, utan att fuska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: