Nu har vi uppenbarligen censur i Sverige också.

24 augusti, 2009 at 19:14 (Åsikter)

Svenska Dagbladet rapporterar att the Pirate Bay ligger nere efter ett beslut från Stokholms Tingsrätt. Med hot om vite tvingas leverantören av bredbandskapacitet Black Internet stänga av sidan tills dess att rättegången mot the Pirate Bay är avgjord.

Man kan undra när Stockholms Tingsrätt genomför samma åtgärd mot Googles leverantörer av bredbandskapacitet, som de facto är en betydlig större källa till upphovsrättsskyddat material.

Censur. Att förbjuda folk att vidarebefordra saker andra vill dela med sig av. Trodde inte vi hade det i Sverige. Uppenbarligen gör Stockholms Tingsrätt en annan åsikt när de tar på sig rollen som censurerande myndighet.

Inte konstigt att Israel tycker att staten skall agera mot Aftonbladet, när de så tydlig agerar mot andra.

Även Expressen och DN har uppmärksammat att the Pirate Bay ligger nere. Den senare informerar också om att vitesbeloppet är en halv miljon kronor, även om det är oklart under vilka parametrar det skulle utfalla.

2 kommentarer

 1. Voodoo Chile said,

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Censorship
  Läs på innan du pratar om censur.

  2. Googles servrar syftar inte till att sprida upphovsrättskyddat material. Det gör TPB. Google plockar dessutom bort länkar som upphovsmän begär att de ska ta bort. Det gör inte TPB. Det pågår inte en rättegång om Google är olagligt eller inte. Det gör det om TPB.

  3. Israel kräver att REGERINGEN ska fördömma artikeln, medan TPB har blivit nekade utrymme hos en bredbandsleverantör efter hot om vite. Det är inte alls lika secanrion.

  4. Googles servrar ligger inte i Sverige. End of story.

 2. Charlie said,

  Många frågor, enkla svar.

  1. ”Statlig censur innebär att någon statlig myndighet förhandsgranskar material i medier eller kommunikation och förbjuder visning av hela materialet eller delar av det.” (http://sv.wikipedia.org/wiki/Censur) Genom att Stockholms Tingsrätt förbjuder bredbandsleverantören att släppa igenom viss information censurerar de indirekt automatiskt resterande innehåll. Läs på innan du kritiserar ordval.

  2. Varken Google eller the Pirate Bay har som huvuduppgift att sprida upphovsrättsskyddat material, dock håller båda två på med detta i stor omfattning, och när det kommer till Google så även när man plockar bort länkar så återkommer de vid nästa gång deras spindlar katalogiserar saker exempelvis TPB:s hemsida.

  3. Israel kräver att svenska staten genom Regeringen skall fördöma artikeln, upphovsrättsindustrin krävde att Tingsrätten skulle förbjuda internetleverantörerna att erbjuda kapacitet till en hemsida, viss skillnad men samtidigt med likheter. Båda två handlar om statlig censur.

  4. Nej, Googles servrar ligger inte i Sverige, men det skulle inte hindra Sverige från att tvinga eventuella nätleverantörer att blockera trafik till och från Googles servrar, även om de ligger utomlands.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: