Bort med tassarna, min yttrandefrihet är helig.

25 augusti, 2009 at 11:59 (Åsikter, Politik)

Det finns inte många saker vi svenskar håller så heligt som yttrandefriheten. Möjligtvis är ”vård, skola, omsorg” som mantra snäppet heligare, men det blir en fråga om nyanser och vem som upprepar det. Bloggen ”Olssons tankar” tar upp det på ett glasklart sätt:

”INGA jag säger INGA fjantar vare sig dom är klädda i små löjliga hattar eller hela lakan ska komma och ha åsikter om den svenska grundlagens fundamenta, att Israels regering överhuvudtaget lägger sig i detta är löjligt…”

Extremister från alla läger, höger som vänster, ogillar när deras åsikter granskas. Plötsligt blåser man undan mystiken och kvar ligger den nakna sanningen, en sanning som alltför ofta är väldigt löjlig och liten. Men yttrandefriheten kommer inte gratis. Under dess paroll har vi fått se Åke Green hetsa mot homosexualitet, kunnat ladda ner obduktionsbilder på mördade barn och sett rasistiska partier sprida sina åsikter. Varje gång prövas rätten att säga vad man vill, och för det mesta vinner den.

Konflikten mellan Israel och Aftonbladet må gälla en ”uselt underbyggd artikel” som tar upp eventuell organhandel, men det är ännu ett bevis på hur viktig yttrandefriheten är. Oavsett om det har förekommit affärer med skjutna palestiniers organ som handelsvara eller inte, så är det viktigt att ockupationsmakter likt Israel känner att de har ljuset på sig – att de måste behandla befolkningen på de ockuperade områdena med värdighet – och frågan behöver besvaras. Finns det någon sanning i ryktena, eller vad hände egentligen. Svaret har inte kommit, men däremot väldigt starka reaktioner som handlat om allt möjligt från att 80% av all media kontrolleras av Socialdemokraterna (de själva hävdar motsatsen) till att Sverige borde skämmas för vad man gjorde mot den judiska befolkningen under andra världskriget och att man idag angriper staten Israel genom sitt bistånd till palestinska och icke-nationalistiska israeliska organisationer.

Att israeliska politiker sedan försöker avkräva Carl Bildt ett fördömande av artikeln, är rent ut sagt skrämmande. DN:s chefsredaktör Thorbjörn Larsson kommenterar saken på det mest sansade sätt jag sett under konflikten:

”Även ministrar måste få reagera på saker som skrivs, vi har ju yttrandefrihet. Ett exempel är Raineraffären då Olof Palme reagerade starkt. Men det är en helt annan sak än de krav som Israel nu ställer. Regeringen kan självfallet inte bestämma vad som skrivs i tidningarna. Det avgör ansvariga utgivarna.”

Det finns inget grundlagsskydd för tidningar när det gäller kritik från regeringen utan snarare tvärtom, även ministrar har yttrandefrihet, men det säger inte att regeringen skall gå in och kritisera artiklar. Bortsett från att det skulle skapa ett ”tyst medgivande” för alla andra artiklar som inte kritiseras, så skulle det även starta en utveckling mot självcensur och anpassning till det politiska ledarskapet vilket inte är något en fri demokrati har nytta av. Snarare är det beteendet något man brukar finna bland mindre demokratiska regimer.

Fjortisblondinennn på bloggen ”UNG och DUM ;)” sammanfattar det hela på ett väldigt moget och smart sätt genom sin bloggpost ”Kalle Anka TIDNING vs Kalle Anka STAT!

”Först och främst. Vad som står i Aftonbladet ska tas med en nypa salt. Det gjorde inte Israel, som trodde att artikeln var någon sorts statlig propaganda.”

”Men att Israel sedan går ut och säger att Sverige är anti-semitiskt osv, blir bara löjligt. De lever i sin egen konfliktvärld, där man bara fördömer och fördömer och fördömer. Vad leder sånt till? En jävla massa krig, tex.”

Inte undra på att man har så mycket konflikter i mellanöstern. Undra när folk skall växa upp.

—–

Redigerat pga fel; Åke Green har inte varit emot homosexuella som personer utan bara homosexualitet.

Annonser

2 kommentarer

  1. Eppes said,

    FEL!

    Åke Green har aldrig varit emot dom homosexuella, utan emot homosex!!!

  2. Charlie said,

    Check. Redigerat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: