Byggnads gör det igen.

25 augusti, 2009 at 12:18 (Uncategorized)

Sverige 2004. Byggnads skickar ut svenska byggarbetare till ett skolbygge i Vaxholm för att skrika ”Go home, go home” till några lettiska arbetare. Anledning? Att företaget som vann upphandlingen inte fick skriva ett kollektivavtal med Byggnads så länge de inte satte lägstalönerna vid bygget till 145 kr i timmen. Genomsnittslönen för en svensk byggnadsarbetare var under det året 133 kronor i timmen. Genomsnittslönen. Många låg betydligt under det.

Sverige 2009. Byggnads tvingar, med hot om vite, ett av Västsveriges största byggbolag att sänka sina löner för byggarbetare vid ett bygge med 6 000 kr i timmen. Orsaken handlar om att facket vill ha en månadslön på 30 000 kr samtidigt som företaget erbjuder 29 000 kr, och eftersom parterna inte kommit överens har de kallats till centrala förhandlingar. Under tiden kräver facket att företaget skall följa kollektivavtalet och den grundlön på 22 272 kr som är inskriven där. Bo Lorentzon, personalchef på företaget beklagar sig:

”Men vi betalade 28 710 kronor i månaden. När Byggnads upptäckte detta, krävde de att vi skulle sänka lönen till stupstocksnivå, annars skulle vi få betala 400 000 kronor i skadestånd för avtalsbrott”

”Det var ju inte roligt att berätta att killarna skulle tvingas till sänkt lön med 6 000 kronor i månaden.”

Byggnads i Borås vill inte kommentera tvisten mer än att man tycker det är beklagligt att mna väljer att gå ut med detta från företaget.

Inte konstigt att Facket har problem med sitt anseende. Uppenbarligen är något fel. Vill inte Facket ha några medlemmar, eller förstår de helt enkelt inte vad de gör?

2 kommentarer

  1. CB said,

    Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över deras agerande.

  2. Nizze W said,

    Fackets Bäst-Före-Datum gick ut omkring 1975.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: