Bilen är ett potentiellt dödligt vapen; De som framför bilar skall kunna köra.

19 november, 2009 at 19:33 (Åsikter, Politik)

En trafikinspektör godkände körkortselever mot betalning, även fast vissa av dem inte ens kunde backa med bilen. Igår bekräftades skräckhistorien när Göteborgs tingsrätt dömde en 50-årig kvinna för grovt mutbrott.

Nu är hon inte ensam om att frestats att ändra sig. Även andra trafikinspektörer har fått erbjudanden om mutor eller blivit utsatta för våld eller hot om våld. Men andra verkar haft större civilkurage.

Att vara statstjänsteman är speciellt. Ens jobb är att behandla alla lika, oavsett ursprung, religion, ålder eller för den delen position. I en fungerande stat, oavsett statsskick, skall det inte gå att muta sig till fördelar, oavsett vilka tjänster man erbjuder i muta. Att en korrumperad statstjänsteman nu fått fängelse i ett och ett halvt år är ett tydligt ställningstagande för likabehandling och en korruptionsfri stat, men hennes brott har medfört allvarliga konsekvenser för alla medborgare som rör sig i trafiken. Över 70 bilister åker runt på vägarna utan grundläggande körförmåga. Och vad ärre är, det är ännu oklart om vägverket kan dra in körkorten eller inte.

Som samhällsmedborgare har man bara två frågeställningar. Är inte mutbrott en olaglig handling även av personen som mutar, och borde inte offentliga beslut ogiltigförklaras om de skett under brottslig påverkan oavsett om det handlar om hot eller muta? Och åt andra hållet, borde inte svensk rättssäkerhet göra att alla beslut som tagits av en mutad person omedelbart omprövas när mutbrott uppdagats?

Men egentligen får allt det här mig att tänka på den animerade serien South Park och episoden ”Grey Dawn” där folk över 70 förbjuds köra bil då att de är en livsfara i trafiken. Inte för att man skall förbjuda äldre personer, eller något annat grupp, att köra bil därför att de tillhör ett visst kollektiv utan därför att bilen är ett potentiellt dödligt vapen. Att placera detta dödliga vapen i händerna på folk som inte ens passerar Vägverkets minimikrav för körkort är ett angrepp på alla oss andra som befinner sig i trafiken.

Det skulle vara ganska kul mitt i detta tragiska elände om försäkringsbolagen kunde stämma trafikinspektören för kostnaden av samtliga olyckor hennes examinerade orsakat, men tur nog ger inte lagen möjlighet till sådana gråzoner. Det skulle dock inte lösa huvudproblemet, att det finns folk på vägarna som mutat till sig körkort därför att de inte kan köra bil. Ett betydligt effektivare sätt att hantera det utan att straffa oskyldiga borde vara att låta samtliga som haft trafikinspektören som examinator få möjligheten att ta om sina körkortsprov gratis, och de som misslyckas eller inte accepterar erbjudandet får se sina körkort indragna.

Annonser

1 kommentar

  1. HH said,

    Resonemanget om äldre förare aktualiserades häromdagen när en äldre förare kört flera kilometer åt fel håll på essingeleden och orsakade en olycka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: