Luftslottet Koenigsegg pyser; GM står frågande; Oppositionen anklagar regeringen för att inte slösa nog på fordonsindustrin.

25 november, 2009 at 12:37 (Åsikter, Politik)

Svensk industri har en stor gökunge, Saab, som år efter år slukat stora summor pengar för att hålla sig vid liv. Stora industriföretag har år efter år försökt vända skutan, men det som gjort att företaget rest sig på nio förut är inte att någon lyckats utan att varumärket varit starkt kombinerat med stora plånböcker. Nu har inte varumärket Saab samma styrka längre, så frågan är vem som vill öppna plånboken för att företaget skall överleva.

Många trodde att Koenigsegg Group skulle vara nästa ägare efter GM, men efter att affären dragit ur på tiden samtidigt som Saab rasat i försäljning så valde de att dra sig ur köpet. Så vem skulle vara intresserad av att köpa företaget? Och vad händer nu?

Man har två nya modeller, en toppmodern fabrik och ett inte alltför skrämmande löneläge, men rent krasst ser det ut som om avhoppet är början till slutet och att Saab i värsta fall inte längre existerar om några månader.

Det mesta i den här affären är sorgligt, men ett av få glädjeämnen är att staten med Maud Olofsson hållit hårt i pengarna. Jag vill inte ens spekulera i hur mycket pengar Saab skulle kostat om socialdemokraterna suttit i makten vid finansdepartementet. Över Tomas Eneroths uttalande om att ”övriga Europas regeringar har agerat starkt för att rädda industriell kompetens” men att vi i Sverige i princip inte använt något av de 28 miljarder som avsatts till fordonsindustrin finns bara ett stort frågetecken.

Över 6000 svenskar riskerar att förlora jobbet om Saab läggs ner, men det är en tillfällig utgiftspost för Sverige. Dessa 6000 får förhoppningsvis nytt jobb inom en ny sektor inom något eller några år. Saab är ett företag som inte ens de bästa industrialister lyckats driva med vinst, så sannolikheten att socialdemokrater skulle lyckas vända företagets balansräkning till positiv är låg och då skulle landet sitta där med en stor utgiftspost – driften av Saab – som skulle sluka pengar från ”vård, skola och omsorg”. Man kan inte annat än hålla med Maud Olofsson när hon försvarar sig från den politiska vänsterns kritik:
”Oppositionen ska vara tacksam över att det finns någon som förstår affärer.”
För det är inte statens uppgift att tillverka bilar, inte ens när företaget går med förlust. Även om Aftonbladet verkar tycka det.

Dagens citat? Näringsminister Maud Olofsson igen:
”Oppositionen har anklagat mig för att sköta det här så illa, så det är roligt att de har sådant förtroende för min förmåga att driva bilfabriker.”
De enda som kan tro att staten kan sköta Saab och få företaget att tjäna pengar måste vara Socialdemokrater, eftersom även vänsterpartiets Lars Ohly verkar tycka att staten inte skall bygga bilar. Inte konstigt att Socialdemokraterna tappar anhängare i opinionsmätning efter opinionsmätning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: