Trots ändringar, Postkodslotteriet går fortfarande att manipulera enkelt.

25 november, 2009 at 04:38 (Uncategorized)

I Sverige är det fint att spela Bingolotto men fult att arbeta. Därför slipper man betala skatt på lottvinster medan kunskapsbaserade tävlingar anses som arbete och beskattas fullt ut. Det finns även en skillnad till. Ett lotteri bygger på slumpen, en lott en chans. En kunskapsbaserad tävling bygger på prestationer.

Postkodlotteriet har en tittartävling om trots sitt namn inte är ett lotteri. Folk får ringa in på ett nummer, svara på en fråga och med lite tur bli ett av de samtal som väljs ut av en slumpvalsgenerator. Då får man svara på tre kunskapsfrågor och den som svarar snabbast vinner. Svårt? Inte om man knäcker systemet.

Några proffsspelare har kämpat hårt för att ta hem så många vinster som möjligt. Tillvägagångssättet är enkelt. Ring ett antal gånger, kom förbi slumpvalsgeneratorn, skriv ner frågorna, hitta svaren och ring igen. När man då kommer förbi slumpvalsgeneratorn så knappar man direkt in den rätta kombinationen och vips har man ett supersnabbt svar.

Eftersom det inte är ett riktigt lotteri så kan Postkodlotteriet inte välja vinnare genom slumpmässiga val utan måste ha tydliga regler för hur man vinner. Ett bra sätt att undvika manipulation och fusk, kan tyckas. Så hur hanterar man då problemet med proffsspelarna?

Jo, man ändrar reglerna genom att korta tiden folk kan ringa in. Man gör inte ett system där svarsalternativen kommer upp slumpmässigt, eller där olika frågor dyker upp när man ringer enligt en slumpvalsgenerator utan man kortar den tid som telefonslussarna är öppna.

Programledare Rickard Sjöberg tycker att det är en bra åtgärd. Men hur löser den problemet? Proffsspelare kan fortfarande ringa in tvåhundra gånger, komma förbi slumpvalsgeneratorn och skriva ner hela texten. Om ett misslyckat samtal tar 10 sekunder så får proffsspelaren ringa nonstop i en halvtimma och hinner således ringa under programmet om så behövs. Så det går fortfarande att lura systemet. Och lurade, det blir alla ni som ringer in till Postkodlotteriet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: