Det är en skandal att regeringen Reinfeldt inte lyckats hålla ett av sina enklaste vallöften och avveckla den vänskapskorruption Socialdemokraterna införde och underhöll.

26 november, 2009 at 12:24 (Politik)

Regeringen anklagas för hyckleri. Det är en kritik de måste ta till sig, för det går inte att komma med undanflykter den här gången. Inte ens paradkortet att man är bättre än Socialdemokraterna fungerar, eftersom det inte är svårt att vara bättre än den som är sämst i klassen.

Den här gången handlar dagens vänsterangrepp på den borgerliga alliansen om utnämningspolitiken. Sven-Erik Österberg, socialdemokratisk gruppledare i riksdagen, skriver idag en debattartikel på DN Debatt där fokus är klart och kritiken saklig:

”Regeringens tidigare prat om öppenhet och spårbarhet kan sammanfattas i ett anda ord: hyckleri.”

Tyvärr kan man inte ignorera kritiken. Sanning är att endast 10 av 93 ledande befattningar inom staten utannonserats. 10,7%. Det är inget annat än ett stort fiasko och regeringen Reinfeldt skall skämmas. Jag förutsätter att man inför varje tillsättning av en ledande befattning utformat en ordentlig kravprofil över vad man söker, och då är det bara lathet som förhindrar en öppen utannonsering om jobbet.

Man kan bara hoppas att regeringen Reinfeldt inte försöker komma med undanflykter såsom att Socialdemokraterna inte utannonserade någon ledande befattning tidigare, för oavsett andras synder är regeringens resultat skrämmande dåligt. Särskilt som förändringen var ett vallöfte.

”Vi har gjort en mycket stor förändring av utnämningsmakten. Nu måste en stor del av tjänsterna utlysas genom att sättas ut på annons.”

Det må vara två månader sedan som Fredrik Reinfeldt fick försvara varför så många före detta moderata politiker fått ledande befattningar inom statlig verksamhet utan att dessa utannonserats, men redan då fanns problemen tydliga och undanflykterna var många. Att det inte längre är Göran Perssons lilla bok som bestämmer vilka som är med honom och förtjänar prestigefyllda uppdrag är inte så konstigt, han har nämligen lämnat rikspolitiken, men att man inte lyckats producera offentliga kravprofiler från samtliga utnämningar är skandal.

Som stark anhängare till ett borgerligt parti kan man inget annat än skämmas. Än värre kanske är att Socialdemokraterna tillåtits ta tillbaka initiativet i frågan, trots att vänskapskorruptionen är en Socialdemokratisk skapelse, genom Sven-Erik Österbergs debattartikel genom att föreslå precis vad den borgerlig alliansen pratade om innan valet. Nu riskerar man nämligen att absolut ingenting händer och att den socialdemokratiska vänskapskorruptionen fortlever alltför länge i det svenska statsmaskineriet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: