Mona erkänner; Rödgrön valallians skrotas om opinionsläge kvarstår.

27 november, 2009 at 05:22 (Politik)

Man vet att någonting inte stämmer när till och med Aftonbladet använder ledarutrymme till kritik mot Socialdemokraterna och Mona Sahlin för en oförmåga att formulera framtida visioner. Att jämföra partiets kräftgång med dinosauriernas undergång och klaga på den interna känslan att bara Mona mår bra så löser sig allt är två saker man aldrig trodde sig någonsin få se i den tidningen.

Måhända är det alliansbyggare Mona själv som öppnat upp för kritiken. Efter att ha föreslagit konstellationen S + MP följt av S + MP + V så vänder hon nu blickarna mot den borgerliga alliansen. Anledning? De senaste opinionsundersökningarna som gett Sverigedemokraterna en vågmästarroll:

Jag vill inte försätta Sverige i den situation vi hade 1991–94 då den borgerliga regeringen var beroende av Ny demokrati.

Hur vill hon då lösa problemet? I dagarna har flera personer lagt fram idéen om ovillkorligt stöd från det block som fått minst antal röster till det block som fått störst antal röster. Detta då man kan bibehålla blockpolitiken och ändå förhindra Sverigedemokraterna från en vågmästarroll. Men det tilltalar inte Mona Sahlin. Istället går hon ut och redan nu föreslår en framtida splittring av sin rödgröna allians, för att sedan kunna närma sig några ur den borgerliga alliansen:

”Men jag ser inte Moderaterna som deltagare i en bred regering, i första hand är det Folkpartiet och Centern som är aktuella.”

Att (S)ahlin äntligen insett svagheten med minoritetsregeringar bör ses som en framgång för Sverige, men man kan undra hur hennes rödgröna alliansmedlemmar känner sig. Ett år innan valet går hon ut och säger sig vara beredd att spräcka deras valallians ifall resultatet i dagens opinionsmätningar kvarstår över valdagen, och hon förklarar det med att hon vill förhindra att Sverigedemokrater får inflytande över svensk rikspolitik. Förutom att hon tydligt visar vilket inflytande Sverigedemokraternas har över rikspolitiken genom att gå ut och berätta hur lättvindigt hon tar på den rödgröna alliansen, så säger experter på frågan att en blocköverskridande allians gynnar missnöjespartier.

”Det gäller att hålla fast vid den grundläggande konflikten i Sverige som är mellan höger och vänster. Om man skapar en blocköverskridande allians så gynnar det Sverigedemokraterna”

Undra om Mona Sahlin vet vilken diskussion hon har öppnat upp för och laddat med Treo mot huvudvärken. Eller en påse Toblerone, choklad är alltid bra att tröstäta när kritiken kommer haglande. Skämt åsido, men hennes uttalande kan bli en lika stor sak som när Socialdemokraterna myste med Miljöpartiet i hopp om att slippa Lars Ohly.

Sen kan man fråga sig varför hon vill samarbeta med Folkpartiet och Centern. Hade det varit Moderaterna anno 1998 hon valde bort så hade det medfört viss trovärdighet, men nuförtiden är Moderaterna det mest vänsterorienterade partiet i den borgerliga alliansen varvid hennes val mer liknar okunskap om dagens politiska läge (vilket vore väldigt konstigt med tanke på vad hon arbetar med) eller vetskapen att posten som statsminister inte med säkerhet skulle vara vikt åt henne ifall Moderaterna var med på tåget.

Mona den okunnige eller Mona den maktlystne. Undrar vilket epitet väljarna gillar bäst?

—–
Ps. Artikeln och Mona Sahlin säger varken att hon skall överge sina valalliansvänner i händelse av att de gör ett dåligt valresultat eller att hon skall stå vid sidan av dem i vått och torrt, men att hon vill bjuda in både Folkpartiet och Centern kan bara betyda en sak – att Vänsterpartiet ryker vid händelse av vågmästarroll för Sverigedemokraterna. Speciellt som samtliga allianspartier tydligt sagt att de vägrar samarbeta med Vänsterpartiet.

Annonser

10 kommentarer

 1. Emerald-Wasp said,

  En skaplig dokusåpa men man måste ju ha något gott att mumsa på framför teven på valvakan 😉

 2. nils dackesson said,

  Nu slingrar sig de ”betalda gråterskorna” som ormar i en myrstack, för att Sverige äntligen fått ett parti som inte faller in i politisk korrekthetssäcken där de andra i riksdagen befinner sig, nu har ju inte ”riksdagen” på länge gjort rätt för sitt namn, det handlar mera om att plundra bönder i gammal god stil, partistöd, presstöd och riksdagsmännens miljonlöner är alltid tabu att diskutera, inte en chefsinkvisitorn Janne Josefsson har vågat ta upp det, stats-tv-radio är ju som alltid ett lydigt redskap för politrukerna, så mycket tilltro till ”demokratin” har de att de nu överväger bilda gemensam front mot SD för att folk har fräckheten att tänka själva istället för att fösas in i de vanliga partifållorna och öronmärkas som en fårskock.

 3. H. said,

  De enda som gynnas av denna artikel är ju SD (vilket iofs gör mig glad eftersom jag, till skillnad från rätt många, insett att detta faktiskt är ett gångbart alternativ).

  Det finns dock ingen större mening med att sitta och skriva om den kommande situationen. Ingen vet ju ändå vilka partier som kommer hålla sig kvar under valet. Både KD, C och V ligger alla rätt nära 4% spärren. Vi skulle alltså kunna få ett helt nytt scenario där alliansen plötsligt består av M och FP medan Rödgröna är S och MP.

  Inget vet heller hur starka SD hinner växa sig på ett år. Folk ute i stugorna har länge köpt budskapet om hur synd det är om alla människor som kommer hit och vilken tur vi har som får ta del av deras matkultur. Visst finns det fortfarande riktiga flyktingar som vi bör ta hand om men den överskjutande delen (anhörighetsinvandrarna och alla andra som inte klassas som flyktingar) måste i sin mängd anpassas till vad Sveriges maskineri klarar av. Istället brinner det nu dagligen i de invandrartäta förorterna. ”Frustrerade” invandrargäng kastar sten på brandbilar och våldsbrotten ökar.

  Man kan absolut inte beskylla invandrarna för allt MEN problemen hade varit mycket mindre om vi tagit emot vad vi klarar av att integrera i samhället. Jag ser mer än gärna invandrare som del i vårt samhälle men då vill jag att de rättar sig efter svenska normer, lagar & regler.

  PS: Vad är det man menar med ”svenska” brukar de politiskt korrekta fråga. Det är iaf INTE sharialagar, månggifte och hedersvåld…

 4. Charlie said,

  Det skulle inte förvåna mig om SD blir en stor vinnare på artiken på samma sätt som Mona Sahlin riskerar att bli en stor förlorare, men den största vinnaren kan bli de allianspartier som S säger sig kunna samarbeta med.

  Även en indirekt inbjudan till samarbete likt denna borde kunna agera som kvalitetsstämpel och därigenom öppna för förflyttningar i väljarkåren.

 5. Pappan said,

  SD skrattar hela vägen till Riksdagen. Nå, inte mig emot, det kan bara bli bättre. Och dela idén med allianspolitik känns rätt odemokratisk. Politisk kartellbildning, hur kunde den idén få fäste inför allas ögon??

 6. Josef Boberg said,

  SD:s framgångar gör blockpolitiken oklok… – men den är ju oklok i vilket fall som – tycker Josef B. 😉

 7. Charlie said,

  SD:s framgångar kommer inte resultera i någon egentlig makt förrän de utvecklat ett eget politiskt program, men överlever partiet den dagen så kommer de påverka den svenska politiken på samma sätt som Dansk Folkeparti påverkat i Danmark.

 8. Pappan said,

  Okay, jag har landat. Mitt stöd går till SD. Måtte de visa sig mogna förtroendet.

  Pappan

 9. Charlie said,

  Även om SD:s människosyn gör att jag aldrig skulle kunna tänka mig rösta på dem så är det inte huvudanledningen till varför de inte får min röst. Så länge man inte berättar vilka man vill stödja så är en röst på SD en halv röst på det politiska block man inte gillar, vare sig det är de rödgröna eller de borgerliga.

 10. Pappan said,

  Vilken då männisosyn menar du? Att svenskarna har ett land som heter Sverige? Att Sverige inte bör vara ett ogästvänligt land, och att gäster är gäster? Ogästvänlighet, främlingsfientlighet, har tyvärr drabbat Sverige. Det beror inte på SD. Tvärtom. det beror på mångkulturalism och påtvingad massinvandring. För många, från för främmande kulturer på för kort tid.

  Men berätta om din syn på människosyn, jag låter mig gärna berikas!

  Pappan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: