Urban Outfitters kringgår LAS; Facket förlorar förmåga att försvara sina insiders.

27 november, 2009 at 13:53 (Politik)

Det amerikanska klädkedjan Urban Outfitters har gett sina 48 anställda ett svårt val – antingen blir de uppsagda på grund av arbetsbrist eller så säger de upp sig självmant och går över till ett bemanningsföretag.

Personalen hävdar att kravet kommer som en motreaktion på ett tidigare krav på kollektivavtal, medan företagets egen presstalesman hävdar att ett bemanningsföretag är en mer rationell och effektiv lösning för företaget.

Eftersom anledningarna inte står emot varandra så kan båda ha en poäng. Personalen krävde OB-tillägg och ”vettiga” pensions- och försäkringvillkor, krav man kan konstatera ökar personalkostnaden men annars inte går att kommentera utan att först veta hur de nuvarande anställningsavtalen ser ut. Företaget väljer en flexiblare lösning genom bemanningsföretag vilket möjliggör ett kringgående av LAS, men samtidigt en mer kostsam lösning än att ha egna anställda. Måhända valde företaget bemanningsföretag på grund av kravet om kollektivavtal, därför att båda alternativen kostar lika mycket men genom bemanningsföretaget kan man vinna något på de ökade kostnaderna – en mer anpassningsbar arbetsstyrka.

Huruvuda företaget pissar på sin personal eller reagerar mot orimliga krav går inte att veta utan att ha hela bilden, men rädslan för att andra företag skall börja agera likadant sprider sig snabbt i facket. Genom bemanningsföretag kan nämligen en arbetsgivare plötsligt frångå LAS vilket genererar rysningar bland alla fackliga insiders. Plötsligt är det inte antalet år på ett företag och fackligt medlemskap utan en persons kompetens och arbetsförmåga som är avgörande när det kommer till anställningstrygghet.

Må de lata bäva. Även om de är fackligt anslutna.

Annonser

2 kommentarer

 1. andread0ria said,

  Och du tror att detta bara drabbar ”lata” eller är en angelägenhet för ”fackliga insiders”?

  Sidsteppandet av LAS är ett hot mot ALLA som arbetar. Du kan vara hur flitig och ”kompetent” du vill, en klen tröst när pensioner, semesterrätt och rätt till övertidersättning urholkas.

 2. Charlie said,

  Det är en väldigt komplicerad fråga. Jag tror att en del av arbetslösheten vi såg innan ”den ekonomiska kris” vi nu genomlider går att härröra till höga lägstanivåer på arbetsmarknaden kombinerat med LAS. Att man inte kan sparka någon som inte gör sitt jobb, antingen av lathet eller inkompetens, minskar företagens vilka att anställa folk eftersom det är ett otroligt risktagande. Har du då någon som helst nackdel, exempelvis att du varit sjukskriven eller inte jobbat på ett tag, så får du inget jobb oavsett hur duktig du är.

  Ett välskött företag skall agera på rationella grunder. Genererar du som anställd ett mervärde så behåller de din anställning. Visst vill inte företag betala mer än lägsta möjliga för samma arbetsinsats, men samtidigt vill man behålla de anställdas kompetens (som i många fall är det mest värdefulla ett företag har) vilket gör att pensioner, övertidsersättning etc inte urholkas. När det kommer till semesterrätt så har jag för mig att det är lagstadgat där de som inte arbetar minst 6 månader på samma arbete istället får 13% (där någonstans i alla fall) extra på timlönen. Därigenom är den mest hotade gruppen de som går att kalla lata.

  Samtidigt fungerar uppsägning så att företaget sätter sig tillsammans med facket för att bestämma vilka som skall sägas upp, och fackligt anslutna anställda med många år på företaget sitter då säkrast – oavsett kompetens. Vid ett urholkande av LAS försvinner plötsligt deras särställning.

  För företag har alltid kunnat sparka folk. LAS förhindrar bara företaget från att sparka de minst kompetenta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: