Även i Iran, Nordkorea och Afghanistan läser man tidningar. Varför inte, fan sägs läsa bibeln.

1 mars, 2010 at 14:44 (Åsikter, Politik)

Vid slutet av andra världskriget insåg de allierade, med USA i spetsen, att en invasion av de japanska hemlandsöarna skulle bli kostsam. Beräkningar som gjordes samtidigt som invasionsplanerna (Operation Downfall) arbetades fram uppskattade förlusterna till några miljoner allierade soldater och flera tiotals miljoner japaner. I ett försök att undkomma förlusterna försökte de allierade tvinga Japan att ovillkorligen kapitulera. Kraven, bland annat total avväpning, bestraffning för krigsförbrytelser och avsättande av kejsaren, var dock oacceptabla för den japanska ledningen och ”erbjudandet” att ge upp refuserades.

I ett sista försök att få Japan att kapitulera utan att behöva invadera hemlandsöarna eller släppa den nyss uppfunna atombomben valde man att förmildra kraven på den ovillkorliga kapitulationen och därigenom hjälpa de japanska ledarna att rädda ansiktet. Från att ha gällt hela det japanska samhället, såväl militära som civila institutioner, så avgränsade man kraven genom Potsdamdeklarationen till att bara gälla militären. Tyvärr blev resultatet det motsatta. De japanska ledarna, förblindade av sin maktställning, såg de förmildrade kraven som ett tecken på svaghet från de allierade. Plötsligt trodde man att en fördelaktig fred var möjlig, om man bara visade prov på mer järnvilja och fick till en militär framgång.

Drygt en vecka senare släpptes de två atombomberna över Hiroshima och Nagasaki, samtidigt som Sovjet invaderade Manchuriet. Bara dagar senare kapitulerade Japan, ovillkorligen.

Historia är viktigt. För att veta vart man är på väg så måste man veta varifrån man kommer. Annars kan man bara irra omkring, vilse i tiden.

Vilse, det verkar även Jan Guillou vara. I Aftonbladet förklarar han varför det är viktigt att kritisera USA. Eller snarare, varför det är viktigare att kritisera USA:s politik än talibanernas. Eller för den delen den fundamentalistiska regimen i Iran och den kommunistiska diktaturen i Nordkorea.

”USA ingår i den demokratiska gemenskapen där kritik och diskussion har betydelse, vilket inte gäller Iran, talibaner eller Nordkorea.”

Men stämmer verkligen det? Visst kan man inte förvänta sig att de olika ländernas ledningar sitter och läser svenska tidningar, men däremot kan det vara troligt att olika analytiker läser Jan Guillous texter som fan läser bibeln. Här hittar de en allmänbildad och påläst person och duktig journalist som skriver om ”svenskarnas” verkliga åsikter. Kommunismen och olika diktaturers övergrepp på de mänskliga rättigheterna är inget större samtalsämne, men vad USA än gör så är de onda. Kan det inte vara så att varje gång Jan Guillou kritiserar USA utan att visa allt i ett större sammanhang så stärker han samtidigt terrorister, kommunister och diktatorers i deras övertygelse? Inte bara i tron att allt med USA är ont, utan även i alla andra frågor?

Fast att tänka ett steg längre, det kanske man inte kan förvänta sig av honom. När det avslöjades att han haft hemliga möten med en sovjetisk KGB-officer under fem års tid slog han bort all kritik om att han förrått Sverige.

”Planen var att försöka avslöja KGB.”

På den grunden, att han trodde sig kunna lura KGB när de troligtvis lurade honom att avslöja allt möjligt, måste man även se hans försvar av USA-kritiken och den alltför ofta uteblivna kritiken mot länder och grupper som är anti-USA. Även om kritik och diskussion inte får föras fram i många av dessa länder och grupper, så förminskar inte detta betydelsen av hur omvärlden ser och reagerar på saker som händer. Nog bryr sig både talibaner, den iranska ledningen och Nordkorea om vad som sägs om dem utomlands. Varför skulle man annars spionera på oliktänkande och hota dessa?

Nej, det är dags för Jan Guillou att inse vilken betydelse hans yrke har och ta sitt ansvar. Annars behöver han inte skriva försvarstal, för i sådana fall vet alla hur långt han är beredd att gå för att ge USA ännu en känga. Hur långt som helst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: