De rödgröna höjer elpriset.

5 mars, 2010 at 18:00 (Ekonomi, Politik)

Boende, oavsett i lägenhet eller villa, har fått höjda elräkningar de senaste månaderna och riskerar i vissa fall att driva folk från hus och hem. Allt detta beror på en kombination av ovanligt kallt väder och att flera kärnreaktorer varit avstängda pga renoveringar.

Att kallt väder kommer i omgångar är något vi i kalla norden måste vara beredda på. Att vi däremot har elbrist eftersom kärnkraftsreaktorer tillfälligt är avstängda är något vi kan påverka. Eller snarare, vi kan påverka hus mycket el vi har tillgängligt.

Redan efter stängningen av Barsebäck varnade politiker för elbrist, tidningarna kom ut med råd för att trygga allas gemensamma tillgång till el och marknadskritikerna frågade sig varför vi avregledade marknaden. Innan Barsebäck stängdes hade vi i alla fall ström.

Men anledningen till att Barsebäck stängdes var att Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet ville stänga det eftersom folk behövde se att man menade verklighet med energiomställningen:

”Partierna anser att en stängning ger en signal till medborgare och näringsliv att energiomställningen ska fortsätta.”

Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet var enligt samma pressmeddelande kritiska till dåvarande regeringens hantering av kärnkraftsfrågan då de ansåg att beslut togs utan att miljö- eller samhällsekonomiska analyser hade genomförts.

Resultatet av avvecklingen ser vi tyvärr nu. Miljömässigt bytte vi ut kärnkraften mot kolkraft från Danmark och Tyskland. Och samhällsekonomiskt fick medborgarna riktigt höga elräkningar samtidigt som flera företag blivit tvungna att tillfälligt stänga av produktion pga elpriset.

Därför är det tur att Centerpartiet numera slutat prata om avveckling, därför att vi inte har några alternativ. Och lika synd är det att de rödgröna riskerar att komma till makten utan en gemensam energipolitik där Miljöpartiet fortfarande tror att lösningen på samhällets energibrist är att stänga fler kärnkraftsverk. Hur hjälper det tillgången på el?

Därför riskerar varje röst på de rödgröna att höja elpriset. Hur höga elräkningar är du beredda att betala?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: