Inga investeringar utan utdelning.

19 mars, 2010 at 19:33 (Ekonomi, Politik)

Gordons formel visar nuvärdet av ett framtida kassaflöde. Den är relevant i alla ekonomiska diskussioner därför att det visar huruvida någon kommer vara beredd att investera pengar i ett projekt, behålla en investering som pågår eller sälja av allt snarast möjliga. Är nuvärdet positivt, så är investeringen vettig. Är nuvärdet negativt, så är investeringen idiotisk.

Problemet är att folk inte har förstått detta. När Ericsson delar ut 6,5 miljarder kr till aktieägarna handlar det inte om att tillfredsställa giriga ägare utan att betala ”ränta” på det investerade kapitalet på samma sätt som man betalar ränta på huslån. Men Aftonbladet visar stor okunskap när de inte förstår detta utan sätter aktieutdelningarna i relation till låga bud i löneförhandlingar.

Man går till och med så långt som att hänga ut Svenskt Näringslivs ordförande Urban Bäckström som ”Sveriges farligaste man”. Anledning? Att han inte ser något utrymme för löneökningar därför att världen fortfarande befinner sig i en historisk lågkonjunktur. Att då öka lönekostnaderna med upp till 3% innan återhämtningen är konstaterad känns riskabelt. Men inte för Ingvar Persson. För honom är arbetsgivarna fienden, oavsett vad arbetsgivarna gör. Och då blir arbetsgivarnas chef samhällets fiende nummer ett. Ur min synvinkel skulle Urban Bäckström bara vara Sveriges farligast man om han tillät omotiverade löneökningar.

Återigen återvänder vi till Gordons formel. Den är inte något ont kapitalismen dragit in utan ett resultat av ett effektivt samhälle. För investeringar, oavsett om de kommer från privata förmögenheter eller den statliga kassan, är idiotiska att göra om de inte ger mer resurser i avkastning. Även om allt ägs av staten, så tjänar ingen på att man slösar med pengar. Oavsett om det skapar jobb. Tänk på hur mycket samhället tjänade på det svenska varvsstödet…

Om man har något emot att ägarna får avkastning i form av utdelning, så får man se på alternativet. Att de anställda äger företaget. Det är fullt möjligt i dagens ekonomiska system, men hur många arbetstagare är beredda att först betala en massa pengar för att få arbeta, för att sedan inte få lön ibland (på samma sätt som många aktieägare inte fick utdelning under 2009)? Det är den magiska frågan.

Tycker man att utdelning är fel, så kan man starta ett eget bolag och ta risken att saker inte fungerar själv. Annars bör man inte klaga på utdelningar med motiveringen att pengarna istället kunde gått till högre löner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: