BAKLÄXA till Aftonbladet. Utbildningsresultat går att mäta – och GU utfärdar politices-examen.

20 mars, 2010 at 18:31 (Åsikter, Politik)

Svenskt Näringsliv tycker att utbildningar som leder till jobb skall få utökade resurser. Samtidigt anser de att man bör dra ner på mer flummiga utbildningar, något som Aftonbladets ledarsida kritiserar. Med blandad framgång.

”Den som väljer en viss utbildning har förmodligen funderat igenom vart den ska leda och vad den kan ge i utbyte. En utbildningsväg med tyngdpunkten på historia eller idéhistoria eller politisk filosofi väljs med andra förtecken än en läkar-, civilingenjörs- eller juristutbildning. Men knappast med tanke på att den ena skulle vara mer värd än den andra.”

Även om fler kan antas fundera om deras utbildning leder till jobb nu när tiderna är dåliga, så är det en viktig fråga. Hur mycket får en nybakad student veta när de väljer universitetsutbildning? Att läkarlinjen ger jobb, att civilingenjörer behövs och att framtiden ser ljus ut för jurister går att finna lite överallt, men sen? Hur många statsvetenskapliga grundutbildningar stoltserar med att deras program ofta leder till arbetslöshet eller låg lön? Att då inte försöka styra universiteten på något sätt till att minska intagningarna eller få folk att välja bort utbildningarna är slöseri. Även om bildning är bra att ha.

För de nybakade studenterna har drömmar, men drömmar är sällan vävda med verkliga material, och ger man inte studenterna detta så sviker man dem. Dessutom förvägrar man människor att uppfylla sina drömmar, eller forma dem efter vad som är möjligt. Man måste inte alltid tänka på värdet av ens val, inte ens värdet av en utbildning och de år den tar, men man kan åtminstone gå in i situationen med öppna ögon. Bildning är bra, men man måste kunna använda den också.

Det bevisar även Aftonbladets skribent i samma ledare. Man ger nämligen Svenskt Näringsliv bakläxa eftersom man rankat en examen i statsvetenskap från Göteborgs Universitet som sämst i Sverige, med följande motivering:

”Något statsvetarprogram på Göteborgs universitet har aldrig funnits.”

Samtidigt har statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs Universitet en grundutbildning som omfattar runt 1 000 studenter per läsår, på tre inriktningar – statsvetenskap, samhällskunskap och administrativ teknik. Om statsvetenskapliga institutionen grundutbildning ändå inte utbildar statsvetare, vad gör de då?

Nu skall Aftonbladet få lite respit. De har inget färdigt ”program” för statsvetare, men däremot kan man ”söka ett antal på förhand sammansatta kurspaket” som kan leda fram till politices kandidat- eller masterexamen… vad nu skillnaden är.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: