Brister i byggsektorn sätter bidrag i fokus.

22 mars, 2010 at 11:16 (Åsikter, Politik)

När statliga subventioner stryper byggandet av nya hyresrätter i landet, men är det så negativt?

Visst, byggkostnaderna för nya hyreslägenheter har ”galopperat” de senaste åren, och det får direkt genomslag på den framtida hyran, men till viss del handlar det om brister i byggsektorn – att det byggs för dyrt och på ett ineffektivt sätt. Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på tidningen Byggindustrin, sätter fingret på problemet.

”Det kan säkert innebära omställningsproblem för en del projekt när stödet tas bort men utan bidrag sker investeringarna där de gör större nytta.”

Byggindustrin har inte utvecklat i takt med samhället i övrigt. Varför skulle den? Genom statliga bidrag har en stor del av det naturliga förändringstrycket uteblivit och branschen har kunnat bygga ineffektivt. Överskottet på hyresrätter är i år 34 000, dock mestadels på ställen där folk inte vill bo exempelvis Ydre kommun där 19% av lägenheterna är lediga. I sådana områden lär det inte byggas fler hyresrätter på länge, men det hindrar inte de stora bostadsbolagen. Trots slopade bidrag går det nämligen att bygga nya hyresrätter, även om det då handlar om att bygga lägenheter i större städer, på tillväxtorter och i central lägen där det finns ett behov.

Men varför bygga hyresrätter där det inte finns behov?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: