Veronica Palm (s) hjälper SD in i riksdagen.

27 mars, 2010 at 02:10 (Åsikter, Politik)

Få människor gillar att bli tagna för idioter. Tyvärr är det en insikt de etablerade partierna verkar sakna, och något som kan ge Sverigedemokraterna en efterlängtad plats i Sveriges Riksdag.

SD vill utvisa semestrande flyktingar. Om det är personer som fått uppehållstillstånd på premissen att de inte kan vistas i sitt eget land. Och som ändå åker på semester till sitt eget land.

Förslaget låter det rimligt. Föreligger det inget skyddsbehov, vilket man själv bevisar genom att åka tillbaka till landet som man säger sig behöva skyddas från, så borde man inte ta upp resurser som kan användas till att hjälpa andra som verkligen behöver hjälp.

Sverigedemokraten Camilla förklarar situationen på ett enkelt sätt:

”Hur kan det vara möjligt, att man ena stunden söker asyl för att man är förföljd i sitt hemland av t.ex. politisk skäl, eller något annat som medför en sådan fara att enda utvägen är att slita sig från alla sina rötter och trygghet för att starta om i ett helt nytt land, med en helt ny kultur och tusentals mil hemifrån släkt och vänner, och i nästa stund åka tillbaka till denna farliga plats för att ha semester? Logiken i detta finns inte.”

Svårt att hänga med i svängarna? Det är du inte ensam om. När personer som ansökt om uppehållstillstånd därför att de inte kan vistas i sitt eget land med risk för eget liv frivilligt åker ”hem” för att semestra så är något fel. Det behöver man varken vara Sverigedemokrat eller rasist för att inse.

Men varken förslaget i sig eller insikten att det är vettigt öppnar inte dörrarna till riksdagen. Det gör istället Socialdemokraternas talesman i asylpolitiska frågor, Veronica Palm, när hon rasar mot SD-utspelet:

”Det är korkat! Det är inte rimligt att människor som lagligt bor i Sverige ska behöva ansöka hos en myndighet för att få lämna landet”

Återigen, folk gillar inte att bli tagna för idioter. Det handlar inte om folk som bor lagligt i Sverige, utan om folk som fått stanna här på osanna uppgifter. Så länge vi väljer att begränsa invandringen till Sverige måste vi se till att de begränsningar vi har efterlevs. Allt annat är korkat. En person som ljuger för att få stanna, därför att det inte föreligger något hot, bör utvisas snarast. Inte därför att han eller hon har ljugit, utan därför att personen inte haft rätt till uppehållstillstånd från första början och de resurser personen tar upp bättre kan användas till att hjälpa riktiga flyktingar. Folk som inte kan semestra i sitt eget land.

Det är också den vetskapen som gör att SD kan komma in i riksdagen. Tack vare personer som Veronica Palm. Som kritiserar varje SD-utspel, utan att först läsa igenom vad det är SD säger.

Däremot kan man ifrågasätta varför vi inte tillåter fri invandring till Sverige? Visst skulle det kräva lagstiftning som reglerade åtkomsten till det sociala skyddsnätet till att bara gälla svenska medborgare och personer med giltig flyktingstatus, men nog skulle det lösa många problem.

—–

Problemet med falska uppgifter berör inte bara flyktingar med skyddsbehov. Även i kategorin ”minderåriga” finns det ett omfattande fusk, som tyvärr riskerar att skada alla barns möjlighet att få asyl. Problemet går enklast att beskriva med asymmetriska möjligheter att få stanna, vilket utnyttjas hänsynslöst av folk som söker skydd i Sverige. Här hjälper det inte att man samordnar synen på asyl inom EU utan man måste både ta till moroten och piskan.

Å ena sidan måste man straffa de som använder falska uppgifter. Använda den kunskap som finns i samhället och garantera att folk aldrig får permanent uppehållstillstånd om de kommer med osanna uppgifter, och blir de ”påkomna” senare så skall deras uppehållstillstånd kunna återkallas. Metoderna finns, både genom DNA-test, ålderstest och gamla sätt likt fingeravtryck och språkkontroll. Anledningen är att de begränsade resurserna istället kan användas för att hjälpa barn som inte är barn bara för att få uppehållstillstånd utan faktiskt är under 18 år gamla, och för att kunna ge personer och familjer med skyddsbehov det skydd man inte kan få i sitt eget land.

Å andra sidan kan man inte bara straffa. Det måste finnas en uppsida för folk som sköter sig. Man måste göra det möjligt för människor utanför ”Fort Europa” att komma hit och skaffa sig en bättre framtid. Det måste finnas andra möjligheter att få stanna än genom att ljuga och förvränga sin ålder och historia. För endast då kan man få en flyktingpolitik som fungerar, som inte belastas av lycksökare och lögnare, och som blir human och effektiv.

Annonser

2 kommentarer

 1. DN said,

  Bra skrivet. Tyvärr finns ingen plats för vettiga och logiska argument i dagens debatt.

 2. CB said,

  Jag kan inte låta bli att ge mig in i denna debatt. Jag har levt som utlänning i ett icke-europeiskt land och denna debatt är därför för mig inte ny.

  Veronica Palm må tycka som hon gör, men på intet sätt är det normen att man inte ska behöva ansöka om tillstånd bara för att man lagligt bor i landet. Det fick jag göra, men det borde finnas möjligheten att söka tillstånd att få lämna landet vid upprepade tillfällen. jag fick antingen betala ungefär 300 SEK för att få lämna landet vid ett tillfälle, och ungefär 600 SEK för att få lämna landet vid upprepade tillfällen varje år. Även om jag tycker att systemet är jobbigt tanken tycker jag på sitt sätt är rätt: att hålla reda på huruvida personen själv anser att det är säkert att resa till sitt hemland. Däremot är tanken på att staten ska lägga sig i huruvida personen reser över Öresundsbron till Danmark helt befängd. Därför ska det stanna vid resan till sitt hemland (eller närliggande region).

  Det är däremot viktigt att systemet är tillgängligt för de landsflyktiga. Betänk en situation där man arbetar och måste ta ledigt en eftermiddag (eller med tanke på Sveriges köar en hel arbetsdag) för att under sin semester få lämna landet. Enligt min erfarenhet är det få arbetsgivare som uppskattar sådana medarbetare. Däremot tror jag att de flesta skulle vara öppet sinnade om en medarbetare hastigt måste resa hem för att närvara vid en familjemedlems begravning. Ett sådant utrymme måste finnas, men då detta är en hastig affär måste det gå riktigt snabbt att få tillståndet. Egentligen borde detta tillstånd kunna erhållas vid flygplatsen. En liten fråga är hur Sverige ensamt ska kunna hålla koll på detta i.o.m. Schengen-samarbetet.

  Men anledningen till att folk tar sig hit förtäckta som flyktingar med målet att jobba och skapa sig ett bättre liv för sig själva och sin familj beror på att vi inte har något etablerat och vettigt system för att ge dem arbetsvisa. I samband med att ett land inför en sådan här reform som SD nu föreslog borde det även införas ett bra system för arbetskraftsinvandring. Detta är däremot en hårdare nöt att knäcka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: