Bestraffa ”de rika” – men är det samma matematik som gör studenter till medelinkomsttagare?

28 april, 2010 at 01:14 (Åsikter, Politik)

Skatter som endast existerar av ideologiska skäl tenderar att vara destruktiva. Ett bra exempel är den gamla förmögenhetsskatten vars enda förtjänst var att höja avkastningskravet på investeringar med skattesatsen. Investeringar blev svårare att räkna hem, varvid färre investeringar gjordes i Sverige. Det är en av anledningarna till att skatten avvecklades av den borgerliga alliansen, och många trodde att skatten som överlevt av politiska skäl äntligen skulle vara historia. Även om ett antal individer vunnit stort på skattens avveckling, så hade samhället förlorat en stor orättvisa samtidigt som det blivit betydligt lönsammare att investera vilket ökar samhällets totala resurser. Tyvärr väger politiska skäl tyngre än samhällets bästa, vilket de rödgröna visade idag.

Den första januari vill de införa en ny skattpå förmögna”. Utan att de själva vet hur den skall vara utformad, vilka som skall omfattas eller vad som skall beskattas så beräknas den dra in fyra nya miljarder till statskassan. För en ekonomstudent låter konceptet både spännande och bekant. Kläm åt de som är rika, tjänar pengar och arbetar. Ge pengarna till de som är ”sjuka”, arbetslösa eller ligger hemma och pillar sig i naveln. Rödgrön politik i dess esse.

Nu skall det inte handla om en förmögenhetsskatt i traditionell förpackning eftersom den ”läckte som ett såll”, utan en skatt på antingen förmögenhet eller konsumtion, men anledningen är den vanliga – de rödgröna vill vinna väljare på parollen ”kläm åt de rika”. Dock behöver man drygt hälften av de avlagda rösterna på valdagen, så man kan inte berätta vilka ”de rika” är. För att få svar på den frågan så får man titta på de förslag till beskattning som de rödgröna presenterade i höstas.

Socialdemokraterna, med en stor andel medelklassväljare, ville då ha en skatt på en procent på förmögenheter över 2,5 miljoner kr per person, med en övre gräns där ingen skall betala mer än fem miljoner. Bra för folk i hyresrätt och bra för de riktigt rika. De ”rika”, folk med villor eller bostadsrätter större än tre rum i Stockholm kan man däremot klämma åt. Samma sak med de som följde Göran Perssons uppmaning att ”den som är satt i skuld är inte fri”. Lever man efter sina tillgångar, sparar och planerar inför framtiden skall man beskattas hårt, lever man över sina tillgångar och förväntar sig att staten skall ta hand om en i alla lägen så slipper man undan.

Den stora frågan kanske handlar om vad Vänsterpartiet tycker om en övre gräns på max fem miljoner i betalad förmögenhetsskatt. De har sin väljarbas huvudsakligen i underklassen och vill istället att alla med en förmögenhet över 1,5 miljoner kr per person skall beskattas. Utan övre gräns på hur mycket. Kanske eftersom man saknar förståelse för de drivkrafter som håller igång en entreprenör. Eller så kanske man av någon anledning vill driva bort de riktigt rika, de som redan betalar flera tiotals eller hundratals miljoner i skatt. Avundsjuka månntro?

Vad vi lär se är en överenskommelse att beskatta de rika men inte de riktigt rika som presenteras på måndag, även om dess innehåll inte finns förrän det har utretts, ett år efter valet…

Hela idéen får mig att tänka på den väldigt (o)nyanserade vinkling Agenda hade på RUT-avdraget där jag som student med sommarjobb plötsligt blev medelinkomsttagare, samtidigt som skjutsköterskor blev höginkomsttagare eller ”riktiga rikingar” som de presenterades i programmet. Vanligt folk med arbete och lite undanstoppade pengar skall beskattas hårdare så att de rödgröna kan fortsätta att bedriva bidragspolitik.

Med lite tur är det bara ett vallöfte utan innehåll på typiskt rödgröna manér utan bakomliggande strävan att förverkligas, men med den rödgröna röran vet man aldrig och det börjar kosta samhället redan nu då folk kommer välja att lägga investeringar och förmögenheter i andra länder. Någon som förresten undrat varför rika idrottsstjärnor flyttar till små lägenheter i Monaco, och vilka tror att de planerar att flytta hem nu med de nya rödgröna idéer som presenteras?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: