De rödgrönas jämställdhetstanke bara för kvinnor.

13 juli, 2010 at 22:02 (Åsikter, Politik)

Som heterosexuell västerländsk ung man anser jag att alla människor skall ges samma möjligheter i livet. Detta är en rättighet som staten borde vara skyldig att försvara.

Tyvärr tycker inte Miljöpartiet detta. Vilket är skrämmande. Visserligen är det ett problem att det i samhället är så att en tjej tjänar 1,3% mindre än en kille på motsvarande arbetsuppgift. På samma sätt är det ett problem med att styrelser till stor del består av svenska vita män i medelåldern. Men varför skall jag straffas för ett beteende den generation som nu går i pension underhöll och som skapats långt tidigare?

Även om det sker långsamt så har män insett det underbara med ett nytt liv och börjar vilja vara hemma med barnen. Strålande! Varför? Därför att det enda sätt jag som ekonomistudent kan förklara en 1,3% lägre lön är därför att tjejer är borta under graviditeten, tar hand om småbarn mer och VAB:ar mer. Nog måste alla de tjejer som försöker vinna extra ledighet genom att klaga på småsmärtor under graviditeten ta sitt ansvar för att därigenom bättra på alla tjejers rykte, men en stor del av löneskillnaden borde lösas om trenden att killar tar mer ansvar än tidigare fortsätter.

Samma sak med styrelser. Att man idag har betydligt fler killar än tjejer i styrelserummen borde bero på rekryteringsbasen. De som idag sitter i styrelserummen är personer som utbildade sig på sjuttio- och åttiotalet. Hur stor andel tjejer var det då? Och hur många av dessa tjejer fortsatte jobba och satte karriären framför familjen? En bra blandning av personer, både ur ett köns- och ursprungsperspektiv, borde betyda att företagens vinster ökar markant men samtidigt så måste det viktigaste vara att ledamöterna är kompetenta. Således lär vi, på längre sikt, se fler tjejer än killar i styrelserummen då rekryteringsbasen för styrelser lär bli mer och mer kvinnodominerad allteftersom topputbildningarna blir allt mer kvinnodominerad.

”Orättvisorna” kommer lösa sig, därför att orättvisorna beror på folk val tidigare i livet. Att då införa stelbent lagstiftning kommer bara skada mer än det tillför. Annars riskerar vi att få en lagstiftning som liknar Vänsterpartiets stadgar:

”§ 21. Kvinnor skall vara representerade i valda organ och på förtroendeposter med minst 50 procent om inte synnerliga skäl förhindrar detta. I de fall där suppleanter förekommer skall såväl antalet ordinarie ledamöter som styrelsen som helhet bestå av minst 50 procent kvinnor. Om synnerliga skäl anförs skall särskilt beslut om detta fattas och skälen antecknas till protokollet.”

Visst låter det som en jämställd lagstiftning som behandlar alla jämlikt? Som ger alla lika möjligheter, oavsett om man är man eller kvinna? Ett jämlikt rättvist samhälle att leva i?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: