Svenskar pluggar mer och längre men lär sig mindre.

14 juli, 2010 at 14:02 (Åsikter, Politik)

Den svenska ungdomsarbetslösheten är skrämmande hög – 30% – om man räknar med EU-standard. Samtidigt så är gruppen arbetssökande unga som inte heller utbildar sig ”bara” 6 %,. En kritik mot den senare siffran kommer från Aftonbladets ledarsida och Kenneth Andreasson:

Av EU:s totalt 27 medlemsländer hade 20 lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige första kvartalet i år, enligt Svenskt Näringslivs ekonomifakta.

Och frågan är om det sammanhängande problemet med arbetslöshet och utanförskap bland unga egentligen inte är större än de 30 procent som striden nu står om.

Kanske är det dags att granska siffrorna. Jag är ingen statistiker och jag har inte heller all data framför mig, men en fråga dyker ändå upp hela tiden.

Eftersom vi inte har världens mest konkurrenskraftiga arbetskraft, kan det vara så att vi har för många flumutbildningar? Uppenbarligen utbildar sig en större andel av ungdomarna i Sverige än någon annanstans, på något annat sätt kan man inte läsa statistiken, så varför får inte denna utbildningsnivå genomslag högre upp i åldrarna? Kan det vara så att anledningen till att 30% av de unga inte har arbete är därför att de går från kurs till kurs och program till program utan att egentligen lära sig någonting användbart?

Sug på den karamellen.

Sen kan vi diskutera den svenska flumskolan, där elever kan komma igenom utan att lära sig läsa och skriva samtidigt som Vänsterpartiet och Ur-Miljöpartisten Birger Schlaug sågar betygen.

Visserligen måste jag hålla med om att betyg alltför ofta dödar den inre motivationen därför att de tvingar folk att lära sig saker de inte är intresserade av, men det största problemet kan inte vara att en person som inte gillar svenska måste läsa svenska noveller eller att en person som inte gillar matematik måste lära sig 1 + 1 utan att lärare alltför sällan vågar säga till elever när de inte uppnår målen utan sätter istället ett högre betyg än vad eleven är värd. Då lurar man bara sig själv, eleven, de som annars skulle hjälpt eleven och hela samhället, utan att hjälpa någon.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: